Ryżowe zapiekanki z śmietaną i śliwkami

Ryżowe zapiekanki z śmietaną i śliwkami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Jeśli lubisz słodkie dania na obiad, spróbuj tej pysznej i delikatnej zapiekanki ryżowej z kompotem śliwkowym. Ta zapiekanka nie tylko nasyci cię, ale także zaspokoi twoje pragnienie.

Składniki, których potrzebujesz

2 torebki ryżu do gotowania
1 śmietana do ubijania
1 kompot śliwkowy
2 cukry waniliowe
5 łyżek cukru pudru
100 g masła
3 jajka
cynamon
starta skórka z cytryny
tłuszcz do wysmarowania

Sposób przygotowania

Ugotowany ryż wsypujemy z woreczków do garnka, zalewamy gorącą śmietaną, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na dziesięć minut do odpoczynku.

W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i masłem, następnie dodajemy skórkę cytrynową i cynamon. Mieszankę wmieszujemy do ryżu, a na końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę.

Do natłuszczonej formy wlewamy połowę mieszanki, przykrywamy śliwkami (możemy je delikatnie skropić sokiem) i następnie wylewamy resztę mieszanki. Na wierzch możemy posypać cynamonem.

Piec w temperaturze 175 °C przez około 30 minut.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ryżowe zapiekanki z śmietaną i śliwkami

Pudding ryżowy ze śmietaną i śliwkami to popularny deser, który łączy delikatny ryż z bogatą śmietaną. Ten pudding słynie ze swojej kremowej konsystencji i słodkiego smaku śliwek, które nadają mu pyszny owocowy akcent. Przygotowanie jest proste – ryż najpierw gotuje się, a następnie miesza ze śmietaną i śliwkami. Pieczenie w piekarniku gwarantuje złotą, chrupiącą skórkę na wierzchu. To danie jest świetnym wyborem nie tylko na deser, ale także jako sycąca przekąska, która zachwyci całą rodzinę.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (35 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Dla dzieci
Tag: obiad, łatwy, szybki, zwykły dzień, tani, czeski, łatwy, dla początkujących, dla dzieci, piec, słodki, słodkie dania, postny, słodkie ciastka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Ryżowe zapiekanki z śmietaną i śliwkami.

Dodaj komentarz