Ryżowe zapiekanki z śmietaną i śliwkami
Jeśli lubisz słodkie dania na obiad, spróbuj tej pysznej i delikatnej zapiekanki ryżowej z kompotem śliwkowym. Ta zapiekanka nie tylko nasyci cię, ale także zaspokoi twoje pragnienie.
Składniki, których potrzebujesz
2 torebki ryżu do gotowania
1 śmietana do ubijania
1 kompot śliwkowy
2 cukry waniliowe
5 łyżek cukru pudru
100 g masła
3 jajka
cynamon
starta skórka z cytryny
tłuszcz do wysmarowania
Sposób przygotowania
Ugotowany ryż wsypujemy z woreczków do garnka, zalewamy gorącą śmietaną, dodajemy cukier waniliowy, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na dziesięć minut do odpoczynku.
W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i masłem, następnie dodajemy skórkę cytrynową i cynamon. Mieszankę wmieszujemy do ryżu, a na końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę.
Do natłuszczonej formy wlewamy połowę mieszanki, przykrywamy śliwkami (możemy je delikatnie skropić sokiem) i następnie wylewamy resztę mieszanki. Na wierzch możemy posypać cynamonem.
Piec w temperaturze 175 °C przez około 30 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ryżowe zapiekanki z śmietaną i śliwkami
Pudding ryżowy ze śmietaną i śliwkami to popularny deser, który łączy delikatny ryż z bogatą śmietaną. Ten pudding słynie ze swojej kremowej konsystencji i słodkiego smaku śliwek, które nadają mu pyszny owocowy akcent. Przygotowanie jest proste – ryż najpierw gotuje się, a następnie miesza ze śmietaną i śliwkami. Pieczenie w piekarniku gwarantuje złotą, chrupiącą skórkę na wierzchu. To danie jest świetnym wyborem nie tylko na deser, ale także jako sycąca przekąska, która zachwyci całą rodzinę.
Tomáš Rohlena