Sałatka z awokado, tuńczyka i pomidorów

Pomidora kroimy na pół, usuwamy nasiona, a miąższ kroimy na drobne kosteczki. Solimy je, dodajemy łyżeczkę oleju i posiekaną pietruszkę, a następnie zostawiamy na chwilę do przegryzienia.
Składniki, których potrzebujesz
1 dojrzałe awokado
2 większe mięsiste pomidory (nie cherry)
1 puszka tuńczyka w oleju (lub we własnym sosie)
oliwa z oliwek
pietruszka
sól
sok z cytryny
Sposób przygotowania
Rajcza przekrawamy, wyjmujemy nasiona, a miąższ kroimy w drobną kostkę.
Lekką solimy, dodajemy łyżkę oleju i posiekaną pietruszkę, a następnie pozostawiamy, aby uwolnił się sok.
W międzyczasie przekrawamy awokado na pół, wyjmujemy miąższ do miski, widelcem rozgniatamy na gładkie puree, skrapiamy sokiem z cytryny i w zależności od smaku solimy.
Z pomidorów usuwamy wodę, która się wydobyła po posoleniu.
Tuńczyka odcedzamy, a jeśli jest w oleju, możemy ten olej wykorzystać do końcowego skropienia.
Na talerzu umieszczamy formę o średnicy około 8-10 cm i wysokości około 5-6 cm. Na dno wlewamy połowę mieszanki pomidorowej, na to kładziemy połowę tuńczyka, a na koniec warstwę połowy awokadowego puree.
Ostrożnie zdejmujemy foremki, a sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem ze tuńczyka, następnie powtarzamy ten sam proces z drugą porcją na kolejnym talerzu.
Na koniec danie ozdabiamy pietruszką i podajemy z opieczonymi tostami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka z awokado, tuńczyka i pomidorów
Sałat z awokado, tuńczyka i pomidorów to pożywne i orzeźwiające danie, które doskonale łączy zdrowe składniki. Awokado zapewnia kremową teksturę i zdrowe tłuszcze, podczas gdy tuńczyk dostarcza wysokiej jakości białka. Pomidory dodają świeżości i koloru, a ponadto są bogate w przeciwutleniacze. Ta sałatka jest idealna jako lekki lunch lub przekąska, pełna smaku i składników odżywczych. Można ją przyprawić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny dla jeszcze lepszego smaku. Doskonały wybór dla zdrowego stylu życia!