Sałatka z awokado, tuńczyka i pomidorów

Sałatka z awokado, tuńczyka i pomidorów
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Pomidora kroimy na pół, usuwamy nasiona, a miąższ kroimy na drobne kosteczki. Solimy je, dodajemy łyżeczkę oleju i posiekaną pietruszkę, a następnie zostawiamy na chwilę do przegryzienia.

Składniki, których potrzebujesz

1 dojrzałe awokado
2 większe mięsiste pomidory (nie cherry)
1 puszka tuńczyka w oleju (lub we własnym sosie)
oliwa z oliwek
pietruszka
sól
sok z cytryny

Sposób przygotowania

Rajcza przekrawamy, wyjmujemy nasiona, a miąższ kroimy w drobną kostkę.

Lekką solimy, dodajemy łyżkę oleju i posiekaną pietruszkę, a następnie pozostawiamy, aby uwolnił się sok.

W międzyczasie przekrawamy awokado na pół, wyjmujemy miąższ do miski, widelcem rozgniatamy na gładkie puree, skrapiamy sokiem z cytryny i w zależności od smaku solimy.

Z pomidorów usuwamy wodę, która się wydobyła po posoleniu.

Tuńczyka odcedzamy, a jeśli jest w oleju, możemy ten olej wykorzystać do końcowego skropienia.

Na talerzu umieszczamy formę o średnicy około 8-10 cm i wysokości około 5-6 cm. Na dno wlewamy połowę mieszanki pomidorowej, na to kładziemy połowę tuńczyka, a na koniec warstwę połowy awokadowego puree.

Ostrożnie zdejmujemy foremki, a sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem ze tuńczyka, następnie powtarzamy ten sam proces z drugą porcją na kolejnym talerzu.

Na koniec danie ozdabiamy pietruszką i podajemy z opieczonymi tostami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka z awokado, tuńczyka i pomidorów

Sałat z awokado, tuńczyka i pomidorów to pożywne i orzeźwiające danie, które doskonale łączy zdrowe składniki. Awokado zapewnia kremową teksturę i zdrowe tłuszcze, podczas gdy tuńczyk dostarcza wysokiej jakości białka. Pomidory dodają świeżości i koloru, a ponadto są bogate w przeciwutleniacze. Ta sałatka jest idealna jako lekki lunch lub przekąska, pełna smaku i składników odżywczych. Można ją przyprawić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny dla jeszcze lepszego smaku. Doskonały wybór dla zdrowego stylu życia!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (42 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Sałatka
Tag: pomidory, przekąska, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, łatwy, dla początkujących, zdrowy, przepisy zimowe, sałatki, zioła, imprezy i uroczystości, awokado, mięso

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sałatka z awokado, tuńczyka i pomidorów.

Dodaj komentarz