Sałatka z pieczarek

Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle, solimy je i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w krążki, zalewamy wrzątkiem i…
Składniki, których potrzebujesz
200 g pieczarek
100 g szynki lub salami szynkowemu
100 g sera twardego
1 cebula
1 konserwowa papryka
4 łyżki keczupu
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
sok z cytryny
Sposób przygotowania
Pieczarki kroimy w plastry, smażymy na maśle, solimy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę kroimy w krążki, zalewamy wrzącą wodą i dokładnie odsączamy.
Twardy ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Szynkę kroimy na małe kawałki. Paprykę tniemy w cienkie paski.
W większej misce mieszamy ketchup, majonez i musztardę. Następnie dodajemy ostudzone pieczarki, cebulę, ser, szynkę i paprykę.
Dokładnie mieszamy i próbujemy, następnie solimy, pieprzymy i dodajemy trochę soku z cytryny.
Zostawiamy w chłodzie na jakiś czas. Podajemy z chlebem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka z pieczarek
Sałatka z pieczarek to orzeźwiające danie, które łączy świeże pieczarki, chrupiące warzywa i pyszne sosy. Idealna jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielna przekąska, ta sałatka oferuje bogaty smak i przyjemną teksturę. Doskonałe źródło witamin i minerałów, sałatka z pieczarek jest popularna ze względu na swoją prostą przygotowanie i zmienność. Możesz dodać do niej również inne składniki, takie jak cebula, papryka czy zioła, aby stała się jeszcze bardziej interesująca. Perfekcyjny wybór dla zdrowego odżywiania!