Balkanska zalewka

Balkanska zalewka
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Sos do sałatek.

Składniki, których potrzebujesz

zálewka 1
1 szczypta mielona słodka papryka
2 łyżeczki ocet
sól
1 szczypta mielona ostra papryka
4 łyżki olej
1 szczypta suszone oregano
1 łyżeczka posiekana pietruszka

zálewka 2
150 ml śmietana kwaśna lub słodka
200 g ser bałkański
do dekoracji pietruszka

Sposób przygotowania

Drobno posiekamy pietruszkę, wymieszamy ją z olejem, octem, przyprawami i solą - dressing 1.

Ze śmietaną ubijamy drobno starty ser bałkański - dressing 2.

Tak wszystko mieszamy razem i podajemy do sałatek warzywnych, z pieczywem, udekorowane pietruszką.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Balkanska zalewka

Balkanska sos to orzeźwiający i smaczny sos, który często stosuje się jako dodatek do sałatek, potraw z grilla lub jako dip. Jego główne składniki to jogurt, czosnek, sok z cytryny i zioła, co nadaje mu pikantny i świeży smak. Ten sos jest popularny nie tylko na Bałkanach, ale także w innych regionach, gdzie cieszy się uznaniem dzięki swojej lekkości i łatwości przygotowania. Balkanska sos to świetny wybór na zdrowy i smaczny posiłek.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Sałatka, Wegetariańskie, Dodatki
Štítky: przepis wegetariański, sos

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Balkanska zalewka.

Dodaj komentarz