Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem jogurtowym
Zaczniemy od tego, że posolimy i popieprzymy pierś z kurczaka, którą kładziemy na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju.
Składniki, których potrzebujesz
2 większe pierś kurczaka
200 g pomidory
8 szt. chleb tostowy
200 g zielona papryka
200 g ogórek sałatkowy
200 g sałata lodowa
sos 1 łyżeczka oliwa z oliwek
1 łyżeczka sól
150 ml śmietana kwaśna
1 łyżeczka pieprz
1 łyżeczka cukier
Sposób przygotowania
Podczas gdy smaży się mięso, pokroimy paprykę, pomidora, ogórka i sałatę lodową. Wszystko wymieszamy razem.
Do tego od razu przygotujemy sos z kwaśnej śmietany, do którego dodamy sól, pieprz, cukier puder i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszamy.
Sos wymieszamy z pokrojonymi warzywami, tak aby wszystkie warzywa były pokryte sosem. Podajemy na talerzu.
Gdy mięso się usmaży, kroimy je na kawałki według gustu i kładziemy na sałatkę. Z boku obsmażymy jeszcze tosty i sałatka jest gotowa.
Ten przepis jest na 4 porcje.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem jogurtowym
Sałatka warzywna z kurczakiem i kefirem to lekkie i orzeźwiające danie, idealne na gorące letnie dni. Połączenie świeżych warzyw, takich jak liście sałaty, pomidory, ogórek i papryka, zapewnia chrupkość i świeżość. Grillowane mięso z kurczaka dodaje sałatce białka i sytości. Dressing z kefiru, wymieszany z oliwą z oliwek i ziołami, zapewnia delikatną kwasowość i pyszny smak. Ta sałatka dostarcza zrównoważoną porcję witamin i składników odżywczych, co czyni ją odpowiednią nawet dla tych, którzy dbają o zdrowy styl życia. Idealny wybór na szybki lunch lub kolację.