Duszona kapusta na boczku

Duszona kapusta na boczku
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Świetny wegetariański dodatek, ale także danie główne.

Składniki, których potrzebujesz

600 g kapusta
sól
1 szczypta mielony czarny pieprz
30 g smalec
2 ząbki czosnek
30 g mąka pszenna
50 g cebula
50 g boczek

Sposób przygotowania

Kapustę pokrojoną w paski podlewamy wodą, solimy i krótko dusimy. Obieraną cebulę kroimy drobno. Boczek kroimy w kostkę.

Odcedzamy kapustę i wywar odkładamy na bok. Na patelni na odrobinie smalcu smażymy boczek, a następnie dodajemy cebulę.

Gdy cebula stanie się szklista, dodajemy odcedzoną kapustę i przyprawiamy solą, pieprzem, przecisnutym czosnkiem, podlewamy wywarem z kapusty i dusimy mieszankę.

Gdy kapusta zmięknie, oprószamy ją mąką, znowu lekko podlewamy i dusimy jeszcze chwilę.

Podajemy jako dodatek do mięsa lub z gotowanymi ziemniakami jako danie główne.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Duszona kapusta na boczku

Duszona kapusta z boczkiem to tradycyjne czeskie danie, które łączy smak świeżej kapusty i boczku. Kapusta jest powoli duszona na cebuli i boczku, co nadaje jej wyjątkowy aromat i bogaty smak. To danie jest idealne jako dodatek do mięsnych potraw, ale także świetnie sprawdza się jako samodzielne danie z chlebem. Duszona kapusta z boczkiem jest szczególnie popularna w zimowych miesiącach, kiedy rozgrzewa i cieszy. Jest prosta w przygotowaniu i pełna składników odżywczych, co czyni ją idealnym wyborem na rodzinne kolacje.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Danie główne, Dodatek do dań, Warzywa
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Duszona kapusta na boczku.

Dodaj komentarz