Sałatka z krewetek z pomelo
Sałatkę krewetkową podajemy jako przystawkę lub zakąskę do wina.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt. awokado
1 szt. pomelo
2 łyżki sok z limonki
150 ml majonez
250 g obrane krewetki
150 ml białe, tłuste jogurt
do smaku mielony czarny pieprz
sól
wg potrzeb sałata lodowa
Sposób przygotowania
Dojrzałe awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ.
Obraną pomelo dzielimy na cząstki, które pozbawiamy twardych błon. Następnie kroimy je na kawałki.
Obie rzeczy mieszamy w misce, skrapiamy limonką, solimy, pieprzymy. Do tego dodajemy krewetki z jogurtem i majonezem i ponownie mieszamy, aż wszystko się połączy. Wkładamy do lodówki na pół godziny, aby odpoczęło.
Sałatka krewetkowa z pomelo podawana jest na liściach sałaty lodowej i z świeżym lub opiekanym pieczywem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka z krewetek z pomelo
Sałatka z krewetek z pomelo to orzeźwiające i smaczne danie, które łączy świeży smak owoców morza z egzotycznym pomelo. Sałatka jest bogata w białko i witaminy, co czyni ją idealnym wyborem na lekki, zdrowy lunch lub kolację. Krewetki są delikatnie ugotowane i podawane z kawałkami pomelo, które dodają przyjemnej słodyczy i chrupkości. Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami i lekkim sosem z soku limonkowego, aby uzyskać doskonałą harmonię smaków. To danie jest nie tylko pyszne, ale także wizualnie atrakcyjne, co czyni je idealnym wyborem na uroczystości.