Sałatka z gotowanej kaszy

Ta niezwykła sałatka, oparta na gotowanej kaszy jęczmiennej, na pewno zachwyci cię swoją harmonijną smakiem. Kaszę połączymy ze świeżymi warzywami i…
Składniki, których potrzebujesz
200 g kaszy jęczmiennej
1 ogórek sałatkowy
1-2 kolorowe papryki (lub mogą być również konserwowane)
2 pomidory
1 sałata
2 jaja
rukola do smaku
sól
mielony pieprz
Sos
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1 śmietana Do Zupy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
sól
mielony pieprz
Sposób przygotowania
Kasze dokładnie przepłukujemy pod wodą, odcedzamy i dodajemy czystą wodę, w której zostawiamy je do namoczenia na co najmniej 60 minut. Następnie gotujemy je z odrobiną soli, aż zmiękną.
Gotujemy jajka na twardo, pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie kroimy na ćwiartki. Odkładamy je na bok.
Ugotowane kasze odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą, aby się nie skleiły, a potem zostawiamy do ostygnięcia.
Warzywa dokładnie myjemy i przygotowujemy. Papryki pozbawiamy nasion. Do miski wkładamy ogórka pokrojonego w drobną kostkę, papryki w paski, pomidory w ćwiartki, rwaną sałatę i rzeżuchę.
Wszystkie składniki na dressing dokładnie mieszamy trzepaczką, aby smaki się połączyły, następnie dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Mieszaninę wlewamy do sałatki.
Na sałatkę wlewamy dressing i wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy pokrojone jajka.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka z gotowanej kaszy
Sałatka z gotowanej kaszy to smaczne i pożywne danie, idealne dla miłośników zdrowej diety. Głównym składnikiem są gotowane ziarna, które są bogate w błonnik i białko. Sałatkę można wzbogacić świeżymi warzywami, takimi jak pomidory, ogórki czy papryka, i doprawić oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym i ziołami. Danie to jest doskonałym wyborem zarówno jako lekki obiad, jak i dodatek do mięsa. Ponadto jest łatwe do przygotowania i można je podawać na ciepło lub na zimno.