Sałatka z mniszka lekarskiego

Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy liści mniszka, które są pełne witaminy C. Wystarczy dodać do nich gotowane jaja, lekko doprawić i otrzymujemy orzeźwiające wiosenne danie.
Składniki, których potrzebujesz
3 garście liści mniszka lekarskiego
3 jajka (ugotowane na twardo)
1 łyżka octu
trochę soli
1 szczypta mielonego pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
W czystym środowisku zrywamy młode liście mniszka, odcinamy ich grubsze części, myjemy je i moczymy w wodzie przez około 30-40 minut, aby usunąć gorycz. Po upływie tego czasu osuszamy je i mieszamy z pokrojonymi jajkami.
W occie mieszamy sól i przyprawy, dodajemy olej, mieszamy i przelewamy mieszankę na sałatkę.
Możemy dodać także ser, podpieczone grzanki z czosnkiem i tym podobne.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka z mniszka lekarskiego
Sałatka z mniszka lekarskiego to tradycyjne danie, które należy do wiosennych specjałów. Głównym składnikiem są świeże młode liście mniszka, które są bogate w witaminy i minerały. Sałatka często wzbogacana jest o inne składniki, takie jak gotowane jajka, cebula lub orzechy, i podawana jest z prostym dressingiem winegret. Dzięki swojemu lekkiemu smakowi i zdrowotnym korzyściom, sałatka z mniszka lekarskiego staje się ulubionym wyborem dla tych, którzy chcą wspierać swoje zdrowie i jednocześnie delektować się czymś wyjątkowym.