Tostada hiszpańska z jajkiem w koszulce
Omlouvám se, ale nemám text, který bych měl přeložit. Prosím, zadejte text, který chcete přeložit do polštiny.
Składniki, których potrzebujesz
1-4 szt. biały chleb tostowy
1-4 szt. pomidor
1-4 szt. jajko
do smaku mielony czarny pieprz
świeża kolendra
sól
w razie potrzeby oliwa z oliwek extra virgin
1 łyżeczka ocet
Sposób przygotowania
Najpierw przygotujemy tost z białego chleba tostowego, na który rozsmarujemy przekrojone pomidory i lekko skropimy jakimś lepszym oliwą z oliwek. Weźmiemy następnego pomidora, pokroimy go na plastry, ułożymy na toście i delikatnie posolimy.
Następnie przygotujemy jajko w koszulce, wlewając wodę z octem do garnka i doprowadzając do wrzenia. Bardzo ostrożnie wlewamy rozbite jajka jedno obok drugiego do wrzącej cieczy.
Gotujemy przez około 4 minuty, wyjmujemy, odcinamy postrzępione końce, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.
Tak przygotowane jajko w koszulce układamy na toście z pomidorem, ponownie lekko skrapiamy oliwą z oliwek i delikatnie solimy oraz pieprzymy świeżo mielonym pieprzem. Jajko posypujemy posiekanymi liśćmi kolendry. Na koniec nakłuwamy jajko, aby trochę wypłynęło.
Tak przygotowaną Hiszpańską tost można podawać jako przystawkę lub na śniadanie.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tostada hiszpańska z jajkiem w koszulce
Hiszpańska tostada z jajkiem w koszulce to pyszny przysmak, który łączy chrupiący smak pieczywa z delikatnością jajka. To danie, znane również jako "tosta", zazwyczaj obejmuje plastry chleba, opiekane z oliwą z oliwek i pokryte mieszanką pomidorową lub pieczonymi warzywami. Jajko w koszulce, gotowane bezpośrednio w wodzie, nadaje potrawie kremową teksturę i bogaty smak. Idealnie podawane jako śniadanie lub lekki obiad, stanowi doskonałe połączenie zdrowych składników, które zachwyci każdego miłośnika kuchni śródziemnomorskiej.