Roladki z prosciutto
Będziemy potrzebować mozzarelli zamarynowanej w bazylii, więc jeśli nie zdobędziemy już zamarynowanej, weźmiemy mozzarellę w woreczku, przetniemy, wylejemy zalewę, pokroimy ser na kawałki, włożymy z powrotem do woreczka razem z drobno posiekaną bazylią, zamkniemy, wymieszamy i najlepiej pozostawimy na noc w lodówce, aby się przegryzło.
Składniki, których potrzebujesz
1 paczka mozzarella
1 puszka suszone pomidory
1 paczka prosciutto
do smaku oliwa z oliwek extra vergine
w razie potrzeby świeża bazylia
Sposób przygotowania
Suszone pomidory kroimy na kawałki. Bierzemy plastry prosciutto i w każde z nich zawijamy kawałek pomidora i kawałek mozzarelli. Rolki następnie przebijamy wykałaczką, aby trzymały się razem.
Rolki podajemy jako przystawkę z świeżym pieczywem, do doprawienia skropione oliwą z oliwek extra vergine.
.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Roladki z prosciutto
Rolki z prosciutto to pyszne danie, które łączy delikatność włoskiej szynki prosciutto z różnymi nadzieniami. Często nadziewane serem, ziołami lub warzywami, co nadaje temu daniu bogaty smak i aromat. Te rolki są idealne jako przystawka na uroczystości lub ulubione na letnich grillach. Dzięki swojej prostocie i szybkiemu przygotowaniu można je łatwo przygotować w domu. Rolki z prosciutto są nie tylko smaczne, ale także eleganckie, co sprawia, że są doskonałym uzupełnieniem każdego stołu.