Syrop czarnego bzu

Syrop z bzu należy do ulubionych przysmaków, przy czym domowa wersja jest jeszcze bardziej pożądana. Możemy go użyć do lemoniad lub podczas pieczenia babki. Nie jest ważne, ile litrów wyprodukujemy.
Składniki, których potrzebujesz
30 kwiatów czarnego bzu
2 kg cukru kryształowego
50 g kwasu cytrynowego
3 bio cytryny
2 l wody
Sposób przygotowania
Uwolnimy kwiaty bzu od drobnego owada, delikatnie je wstrząsając. Następnie doprowadzimy wodę do wrzenia, pozwolimy jej ostygnąć i wlejemy ją na kwiaty.
Do mieszanki wmieszamy sok z jednej cytryny i pokrojone w plasterki dwie cytryny. Następnie dodamy kwas cytrynowy i zostawimy mieszankę do zaparzenia na 24 godziny.
Po upływie tego czasu przecedzamy ciecz przez tkaninę lub gazę, dodajemy cukier i podgrzewamy w garnku. Od czasu do czasu mieszamy, a gdy cukier się rozpuści, nalewamy syrop do butelek.
Syrop jest przeznaczony do szybkiej konsumpcji i przechowujemy go w lodówce. Możemy także przelać go do słoików, zakręcić pokrywkami i pasteryzować przez 20 minut w temperaturze 85 °C.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Syrop czarnego bzu
Sok z bzu (Sambucus nigra) to popularny naturalny napój wytwarzany z kwiatów bzu. Ten syrop charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem i aromatycznym zapachem, które są typowe dla wiosennych i letnich miesięcy. Kwiaty bzu zazwyczaj zbiera się na początku kwitnienia, a następnie przetwarza się je z cukrem i wodą. Sok jest popularny nie tylko jako orzeźwiający napój, ale także jako dodatek do koktajli czy deserów. Sok z bzu jest ponadto znany z korzystnych skutków zdrowotnych, w tym wsparcia dla odporności i łagodzenia objawów przeziębienia.