Syrop z malin
![Syrop z malin](/i/pl/syrop-z-malin.jpg)
Szukasz orzeźwiającego napoju pełnego owoców? A co powiesz na syrop malinowy?
Składniki, których potrzebujesz
1/2 l woda
8 g kwas cytrynowy
1, 6 kg cukier - np. krupica
1 kg ładne dojrzałe maliny
Sposób przygotowania
Przygotujemy butelki na syrop i dokładnie je umyjemy, łącznie z zakrętkami.
Na ogródku zbieramy dojrzałe maliny. Wsypujemy je do miski i widelcem rozgniatamy lub blendujemy.
Nalewamy zwykłą wodę i mieszamy.
Odstawiamy na pół dnia. Potem przecedzamy (np. przez pieluchę).
Na kuchenkę stawiamy garnek, wsypujemy cukier i dodajemy odrobinę kwasu cytrynowego. Wlewamy sok z malin. Mieszamy.
Delikatnie podgrzewamy do (80°C) i mieszamy. Gotowy syrop przelewamy do butelek i zakręcamy zakrętki.
Przechowujemy w chłodzie. Przy podawaniu nalewamy do szklanki syrop i wlewamy wodę, mineralną lub sodową.
Uzupełniamy mieszadełkiem, słomką i kilkoma kostkami lodu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Syrop z malin
Syrop malinowy to orzeźwiający napój, który przygotowuje się z świeżych malin i cukru. Jego słodki i owocowy smak jest idealny na letnie dni. Do przygotowania syropu maliny gotuje się z cukrem, a następnie przecedza, aby usunąć pestki. Ten syrop można wykorzystać do lemoniady, herbaty lub jako słodki sos do deserów. Jest popularny dzięki swojej prostej przygotowaniu i naturalnemu, intensywnemu smakowi. Syrop malinowy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, ponieważ maliny są bogate w witaminy i przeciwutleniacze.