Morelowy placek
Zacznijmy od wymieszania mąki pszennej, proszku do pieczenia i cukru pudru. Następnie wymieszamy to z jajkiem i śmietaną.
Składniki, których potrzebujesz
ciasto 1/2 kg mąka pszenna
1/4 l śmietana
1 paczka proszek do pieczenia
1/4 l cukier kryształ
3 szt. jaja
1 talerz połówki moreli
kruszonka 100 g mąka gruboziarnista
60 g cukier puder
60 g masło
w razie potrzeby płatki migdałowe
wiórki kokosowe do wysypania
tłuszcz do wysmarowania
Sposób przygotowania
Przygotujemy kruszonkę, mieszając cukier z grubą mąką i roztopionym masłem. Rękami ładnie wymieszamy.
Tłuszczem smarujemy głęboki blaszany piekarnik i obsypujemy go startym kokosem. Wlewamy ciasto, a na ciasto układamy połówki obranych moreli. Posypujemy kruszonką i na wierzch jeszcze migdałami.
Wstawiamy do piekarnika na 180°C i pieczemy przez około 30 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Morelowy placek
Brzoskwiniowy placek to pyszny deser, który charakteryzuje się soczystymi brzoskwiniami osadzonymi w kruchym cieście. Ta smakołyk jest szczególnie popularna w letnich miesiącach, gdy brzoskwinie są świeże i słodkie. Placek można przygotować z różnych rodzajów ciasta, na przykład drożdżowego lub kruchego, i często jest uzupełniany cukrową skorupką lub płatkami migdałów. Idealnie podaje się go z gałką lodów lub bitą śmietaną. Brzoskwiniowy placek to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i cieszenie się połączeniem słodkiego i kwaśnego smaku.