Szybka zupa kiełbasiana
Szybka, smaczna kolacja. A jeszcze lepsza następnego dnia.
Składniki, których potrzebujesz
czarny mielony pieprz
100 g olej
2 szt kuchni cebula
1 kg ziemniaki
2 łyżki słodka papryka - mielona
1 łyżka kmin - mielony
125 ml śmietana - kwaśna
sól
1 łyżka mąka - pszenna
300 g salam - krojony
Sposób przygotowania
Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy je na desce. To samo robimy z kiełbasą. np. (kiełbasa węgierska, parówka)
Bierzemy elektryczny siekacz i trochę siekamy cebulę. Ja dodaję dużo cebuli, bo wtedy smak jest znacznie intensywniejszy. Cebulę wsypujemy do garnka z olejem, pozwalamy jej zeszklić.
Wsypujemy pokrojone ziemniaki. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką mieloną paprykę i kminek. Ja dodaję jeszcze kostkę bulionu. Wlewamy wodę.
Stawiamy na kuchence i gotujemy. Pod koniec zagęszczamy (mieszamy mąkę pszenną ze śmietaną) i wlewamy do garnka.
Z deski dosypujemy kiełbasę lub parówkę i chwilę gotujemy.
Serwujemy z pieczywem. (bagietką, rogalkiem, chlebem)
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybka zupa kiełbasiana
Szybki gulasz z kiełbasy to popularne czeskie danie, które przygotowuje się z prostych składników. Podstawą są dobrej jakości kiełbaski, ziemniaki i cebula, uzupełnione przyprawami takimi jak papryka i kminek. Te sycące potrawy gotuje się w jednym garnku i są idealnym wyborem na szybką kolację lub obiad. Smak jest zrównoważony delikatną pikantnością papryki i lekko solonymi kiełbaskami. Mimo że jest wiele przepisów, główną ideą jest prostota i szybkie przygotowanie. Szybki gulasz z kiełbasy nie zawiedzie nawet bardziej wymagających podniebień i swoją sytością nasyci każdego smakosza.