Kapustowe kotlety
Kapusta mielone i ich przepis należą do bardzo popularnych potraw w ogóle. I nie ma czemu się dziwić. Przepis na kapustowe mielone jest bowiem dość prosty, jednocześnie zapewnia wystarczającą ilość kalorii, więc jest sycący i uzupełnia energię, a także dzięki użytej kapuście można kapustowe mielone określić jako zdrowe danie. Kapustowe mielone mogą być zrobione tylko z kapusty, lub można użyć warzyw i mięsa w równych proporcjach, lub w innych, odpowiadających wam proporcjach. Jako dodatek wybierzcie tradycyjne ziemniaki lub chleb, z którym kapustowe mielone, gdy leżą na przykład dzień lub dwa, są całkowicie nieodparte i boskie.
Kapustowe mielone i ich przepis wykorzystują tę wspaniałą i życiodajną warzywną roślinę celowo. Jest to z tego powodu, że żelazista i okrągła smak kapusty z podobnie wyważonym smakiem mięsa po prostu pasują do siebie. Legendarny jest na przykład przepis na duszone mięso z kapustą. Nie mówiąc o tym, że kapustowe mielone mają swoich przodków w wielu wersjach i kombinacjach, ponieważ mięso i kapustę (no, raczej tę kapustę) łączono w różne potrawy już nasi przodkowie. Na kapuście cenili dobroczynne działanie na ludzki organizm, ponieważ jest bogata w witaminy B, C, E i K, a także w magnez, selen, żelazo i tak dalej. Przepis na kapustowe mielone przynosimy wam właśnie tutaj. Życzymy wielu sukcesów i smacznego!
Składniki, których potrzebujesz
500 g mielonego mięsa
1 szt mniejszej kapusty
2 szt jajek
250 ml mleka
1 szt cebuli
4 ząbki czosnku
sól, mielony pieprz
bułka tarta
mąka pszenna
olej
Sposób przygotowania
Najpierw pokrój kapustę na małe kawałki. Następnie gotuj je przez chwilę w osolonej wodzie i odcedź.
W międzyczasie na złoty kolor podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
Teraz przygotuj same kotlety. Mięso mielone najpierw posól i popieprz. Następnie dodaj pięknie usmażoną cebulkę, odcedzoną i przegotowaną kapustę oraz 1 roztrzepane jajko. Potem do masy dodaj przeciśnięty czosnek. Jeśli masa będzie zbyt rzadka (co się zdarzy), dosypuj bułkę tartą.
Wszystkie składniki dobrze i dokładnie wymieszaj. Najlepiej to robić rękami. Uformuj kotlety. Kto chce, może je jeszcze obtoczyć w klasycznej panierce.
Smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu powoli z obu stron.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kapustowe kotlety
Kotlety z kapusty są popularnym daniem przygotowywanym przede wszystkim z kapusty, ziemniaków, jajek i przypraw. Kapusta najpierw jest gotowana, a następnie mieszana z startymi ziemniakami. Dodaje się jajka, czosnek, sól, pieprz i różne zioła według smaku. Mieszanka formowana jest w małe placki, które smaży się na złoty kolor na patelni. Ostateczne kotlety mają chrupiącą skórkę i delikatny smak kapusty. Serwowane są tradycyjnie z puree ziemniaczanym lub sałatką. Są idealne dla wegetarian i świetnym sposobem na wykorzystanie kapusty w kuchni.