„Tradycje świąteczne“: Pierniki miodowe

Szczegółowa instrukcja przygotowania pierników jest wprowadzeniem do ulubionego tradycyjnego cukru. Będziecie potrzebować wysokiej jakości ciasta, foremek w różnych kształtach i nagrzanego...
Składniki, których potrzebujesz
400 g mąki pszennej
25 g skrobi
10 g sody
130 g cukru trzcinowego (drobno mielonego)
100 g miodu
2 całe jajka
1 żółtko
3,5 łyżeczki cynamonu
2,5 łyżeczki anyżu
2,5 łyżeczki goździków
2 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki imbiru
6 kulek ziela angielskiego
Ponadto
jajko do posmarowania
białko
175 g cukru pudru
Sposób przygotowania
Mąkę, skrobię, cukier, sodę i kakao dobrze wymieszaj. Nowe przyprawy zmiel na drobno w moździerzu. Dodaj je do mieszanki mącznej wraz z pozostałymi przyprawami. Ponownie wymieszaj i przesiać całość przez drobne sitko do dużej miski.
W blenderze ubij 2 jajka, żółtko i miód. Następnie dodaj mieszankę do składników suchych i dokładnie zagnieć ciasto. Na początku może się wydawać, że suche mielone składniki nigdy się nie połączą, ale z cierpliwością i siłą w rękach dasz radę.
Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą, aby nie wyschło, i włóż je do lodówki, aby odpoczęło co najmniej 3 dni, ale najlepiej tydzień.
Ciasto dokładnie zagnieć, najlepiej w mniejszych kawałkach. Pierniczki możesz rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, ale w ten sposób do ciasta dostanie się więcej mąki, co nie jest najlepsze.
Najlepiej przygotujesz ciasto, kładąc wilgotną ściereczkę na stanowisku roboczym i na niej rozkładając przezroczystą folię. Na tę folię rozwałkuj ciasto, używając kolejnego górnego arkusza folii. W ten sposób ciasto nie będzie przywierać do podłoża i nie będziesz potrzebować dodatkowej mąki. Rozwałkuj je na równą blaszkę o grubości 2 mm (uważaj na zagięcia ze pomiętej folii!).
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Z pomocą foremek wytnij różne kształty i za pomocą łopatki przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (nie zapomnij zostawić między nimi wystarczająco dużo miejsca, inaczej pierniczki się połączą).
Umieść blachę w nagrzanym piekarniku na 5-6 minut, a w międzyczasie w misce ubij jajko.
Gdy pierniczki będą upieczone, posmaruj je cienką warstwą jajka, aby miały ładny błyszczący wygląd. Pozwól im odpocząć przez co najmniej trzy dni w zamkniętym pojemniku, zanim je ozdobisz.
Miskę, którą dokładnie umyłeś i odtłuściłeś, nasmaruj połową cytryny, aby nie zostały w niej żadne kawałki, tylko trochę soku.
Cukier puder (170-200 g, w zależności od wielkości białek) dokładnie przesiej przez drobne sitko co najmniej trzy razy, aby usunąć wszystkie grudki. Następnie wymieszaj cukier z białkiem i ubijaj, aż uzyskasz gładki i niezgrubiały lukier.
Napełnij worek do dekoracji lukrem (lub mocną torebkę foliową z zamkiem, którą lubię), odetnij mu mały rożek, aby powstała wąska dziurka, i dekoruj pierniczki według swojego nastroju i wyobraźni.
Upieczone pierniczki najlepiej miękną, gdy umieścimy je w starym garnku kamionkowym po babci i przykryjemy odwróconym talerzem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie „Tradycje świąteczne“: Pierniki miodowe
Świąteczne tradycje: Miodowe pierniczki
Miodowe pierniczki są nieodłączną częścią czeskich świąt Bożego Narodzenia. Ten pyszny smakołyk wytwarzany jest z miodu, mąki i przypraw, które tworzą niezapomniany smak. Pierniczki często są dekorowane lukrem i różnymi kolorowymi posypkami, co czyni je piękną ozdobą świątecznego stołu. Pieczenie pierniczków stało się rodzinną tradycją, podczas której zbierają się bliscy i wspólnie przygotowują słodkie przysmaki. Ten unikalny przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, co wzmacnia więzi rodzinne i tworzy niezapomniane wspomnienia.