Szybka polewa czekoladowa
Ta polewa jest przeznaczona do smarowania przede wszystkim świątecznych ciasteczek.
Składniki, których potrzebujesz
polewa 80 g cukier puder
1 łyżka skrobia
1 łyżka woda
80 g utwardzony tłuszcz
20 g kakao
Sposób przygotowania
W mniejszym garnku roztapiamy tłuszcz, do którego następnie dodajemy cukier i kakao. Obok w wodzie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, a następnie mieszamy z roztopionym tłuszczem, kakao i cukrem.
Przygotowujemy kąpiel wodną, na którą kładziemy garnek i mieszamy składniki, aż polewa będzie gęsta i gładka.
Tak przygotowaną polewą od razu smarujemy świąteczne ciasteczka.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybka polewa czekoladowa
Szybka polewa kakaowa to pyszny i prosty przepis, który wzbogaci każdy deser. Jest idealna do pokrywania pierników, ciast lub lodów. Przygotowanie polewy jest szybkie i łatwe – wystarczy wymieszać kakao, cukier i masło, a następnie podgrzać na patelni, aż składniki połączą się w gładką konsystencję. Można też dodać mleko dla delikatniejszej tekstury. Ta polewa jest doskonałym wyborem do szybkiego pieczenia i wspaniałego smaku, który z pewnością docenią zarówno dzieci, jak i dorośli.