Kakaowe maślane ciastka z dżemem

Do miski wsyp mąkę, cukier i kakao. Dodaj smalec i wszystko dobrze zagnieć, aby powstało gładkie ciasto. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i…
Składniki, których potrzebujesz
Na 35 sztuk
170 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
150 g smalcu
60 g kakao
dżem (najlepiej porzeczkowy)
cukier puder do posypania
migdały
Sposób przygotowania
Do miski włóż mąkę, cukier i kakao. Dodaj smalec i z składników zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
Następnego dnia pozwól ciastu zmięknąć i odważ kawałki o wadze 15 g. Z każdego kawałka uformuj kulki, które następnie umieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdą kulkę delikatnie przycisnęłam dłonią, a następnie zrobiłam w niej dołek drugim końcem łyżki. Kulki spłaszczałam, aby się nie rozpadały. Jeśli jednak któraś kulka pękła podczas tworzenia dołka, ponownie ją uformowałam, przycisnęłam dłonią i zrobiłam w niej dołek.
Blachę z smalcem włóż do nagrzanego piekarnika na 170°C i piecz przez około 10 minut.
Niech upieczone smalce ostygną, a następnie napełnij dołki dżemem. Możesz użyć jakiejkolwiek konfitury, ale najlepsza jest porzeczkowa.
Kakaowe smalce najlepiej przygotować minimum tydzień wcześniej, aby ciasto mogło wchłonąć dżem i zmięknąć.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kakaowe maślane ciastka z dżemem
Kakaowe drożdżówki z dżemem to pyszne wypieki, które łączą smak czekolady i delikatnego smalcu. Te słodkie ciastka są tradycyjnym daniem, popularnym za swoją kruchą konsystencję i bogaty kakaowy smak. Farsz z pysznego owocowego dżemu, często morelowego lub śliwkowego, nadaje drożdżówkom przyjemnej słodyczy i świeżości. Są idealne jako deser do kawy lub herbaty, i zachwycają nie tylko miłośników wypieków, ale i każdego, kto docenia tradycyjne czeskie cukiernictwo.