Kadańskie rogaliki

Kadańskie rogaliki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Świąteczne ciastka.

Składniki, których potrzebujesz

czekolada
krem 1 szt cukier waniliowy
250 ml mleko
2 łyżki skrobia kukurydziana
250 g Złota Hania
ciasto 100 g mąka półtwarda
300 g mielone orzechy włoskie
300 g cukier puder
2 szt jajka

Sposób przygotowania

Z wszystkich składników na ciasto wyrabiamy bochenek ciasta. W przypadku, gdy ciasto byłoby zbyt twarde, dodajemy trochę tłuszczu. Ciasto odstawiamy na około 30 minut. Następnie wałkujemy na grubość około pół centymetra i wycinamy kształt rogalików, boki nie mogą być spiczaste, aby się nam nie przypaliły, więc formujemy je okrągło.

Wkładamy na blachę do piekarnika w temperaturze 150°C i pieczemy przez 20 minut.

Po upieczeniu zostawiamy rogaliki do ostygnięcia, a następnie dekorujemy je kremem, najlepiej przy pomocy woreczka z ozdobną końcówką, a dla szybszego stężenia wkładamy do zamrażarki. Po wyjęciu maczamy je w czekoladzie.

Na krem używamy mąki ziemniaczanej i mleka, z których gotujemy gęstsza papkę, którą następnie zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie mieszamy tłuszcz z cukrem waniliowym, do którego stopniowo dodajemy naszą papkę i dosładzamy cukrem. Możemy również dodać kakao lub jakąś marmoladę, według własnego gustu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kadańskie rogaliki

Rogale kadanskie to tradycyjne czeskie ciastka, które pochodzą z miasta Kadaň. Te pyszne rogale wytwarzane są z delikatnego ciasta, do którego często dodaje się czekoladę, orzechy lub mak. Są popularne ze względu na swoją kruchość i smak, który zadowoli każdego miłośnika słodkich wypieków. Rogale kadanskie najczęściej podawane są do kawy lub herbaty i są doskonałym wyborem na uroczysty stół. Ich przygotowanie związane jest z tradycjami i rodzinnymi przepisami, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Wyroby cukiernicze, Dla dzieci, Świąteczne danie
Štítky: Kuchnia czeska, cukierek, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kadańskie rogaliki.

Dodaj komentarz