Tzatziki

Tzatziki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Nerecznie zetrzemy umytą ogórka i wyciśniemy z niej jak najwięcej nadmiaru wody.

Składniki, których potrzebujesz

1/2 szt. ogórek sałatkowy
1 łyżeczka oliwa z oliwek
1 kubek śmietankowy jogurt naturalny
według smaku 2 łyżki posiekany koper
sól
1 łyżka sok z cytryny
2 ząbki czosnek

Sposób przygotowania

Siekanie koperku i przeciskanie czosnku.

Ogórka mieszamy z jogurtem, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, koper i solimy.

Wkładamy do lodówki, podajemy schłodzone. Przepis jest na 1 porcję.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tzatziki

Tzatziki to orzeźwiający grecki dip, który często podawany jest jako przystawka lub dodatek. Główne składniki to jogurt, ogórki, czosnek, oliwa z oliwek, świeży koper i sok z cytryny. Ta kombinacja tworzy delikatny i kremowy smak z przyjemnym akcentem kwasowości. Tzatziki jest popularne na letnich grillach i doskonale pasuje do mięsa, chleba pita lub warzyw. To nie tylko smaczne, ale także zdrowe jedzenie, bogate w probiotyki i witaminy, co czyni je świetnym wyborem dla każdego miłośnika zdrowej diety.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Grecka, Wegetariańskie, Dodatki, Warzywa
Štítky: Kuchnia grecka, sałatka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Tzatziki.

Dodaj komentarz