Avgolemono
Avgolemono to tradycyjna grecka zupa o zrównoważonym śródziemnomorskim smaku. Jej podstawą jest mięso kurczaka i sok cytrynowy.
Składniki, których potrzebujesz
rosół drobiowy
biały ryż
4 jajka
3 cytryny
kurczak w kostkach
sól
pieprz
pietruszka
Sposób przygotowania
Najpierw gotujemy ryż. Następnie w misce ubijamy jajka i sok z cytryny. Dodajemy pieprz i sól, a następnie doprowadzamy do wrzenia bulion drobiowy. Do bulionu dodajemy mięso, mieszankę jajeczną i ryż. Doprawiamy jeszcze natką pietruszki i mamy gotowe. Przepis jest prosty, nieskomplikowany, a zupa, choć się tak nie wydaje, jest sycąca i bardzo smaczna.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Avgolemono
Avgolemono to tradycyjne greckie danie znane z kremowej konsystencji i delikatnego smaku. Nazwa pochodzi od słów "avgo" (jajko) i "lemoni" (cytryna). Danie to zazwyczaj przygotowuje się jako zupę lub sos. Główne składniki to bulion drobiowy, jajka i sok cytrynowy, które razem tworzą wyjątkową emulsję. Warianty mogą zawierać ryż lub makaron orzo, a często dodaje się mięso kurczaka. Avgolemono jest idealne na chłodniejsze dni, gdy ogrzewa i uspokaja, a jednocześnie nadaje świeżego cytrusowego smaku.