Avgolemono

Avgolemono
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Avgolemono to tradycyjna grecka zupa o zrównoważonym śródziemnomorskim smaku. Jej podstawą jest mięso kurczaka i sok cytrynowy.

Składniki, których potrzebujesz

rosół drobiowy
biały ryż
4 jajka
3 cytryny
kurczak w kostkach
sól
pieprz
pietruszka

Sposób przygotowania

Najpierw gotujemy ryż. Następnie w misce ubijamy jajka i sok z cytryny. Dodajemy pieprz i sól, a następnie doprowadzamy do wrzenia bulion drobiowy. Do bulionu dodajemy mięso, mieszankę jajeczną i ryż. Doprawiamy jeszcze natką pietruszki i mamy gotowe. Przepis jest prosty, nieskomplikowany, a zupa, choć się tak nie wydaje, jest sycąca i bardzo smaczna.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Avgolemono

Avgolemono to tradycyjne greckie danie znane z kremowej konsystencji i delikatnego smaku. Nazwa pochodzi od słów "avgo" (jajko) i "lemoni" (cytryna). Danie to zazwyczaj przygotowuje się jako zupę lub sos. Główne składniki to bulion drobiowy, jajka i sok cytrynowy, które razem tworzą wyjątkową emulsję. Warianty mogą zawierać ryż lub makaron orzo, a często dodaje się mięso kurczaka. Avgolemono jest idealne na chłodniejsze dni, gdy ogrzewa i uspokaja, a jednocześnie nadaje świeżego cytrusowego smaku.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe, Zupy, Grecka
Štítky:

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Avgolemono.

Dodaj komentarz