Baklava

Baklava
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Do przygotowania Baklavy będziemy potrzebować ciasta phyllo. Jest ono warstwowe z mielonymi orzechami i zalane słodkim syropem. Zapach baklavy powoduje odurzający uczucie ekscytacji. I mimo że Baklava ma swoje korzenie aż w XI wieku, do dziś jest najpopularniejszym deserem wszystkich Greków.

Składniki, których potrzebujesz

5 filiżanek migdałów
4 filiżanki cukru
bułka tarta
1 łyżka mielonej cynamonu
ciasto phyllo
sok z cytryny
sól
masło

Sposób przygotowania

Migdały, cukier i dwie łyżki bułki tartej łączymy w jedną mieszankę. Dodajemy cynamon i sok z cytryny. Ciasto filo rozkładamy na blaszce i smarujemy roztopionym masłem. Posypujemy warstwą mieszanki cukrowej i znów przykrywamy arkuszem ciasta. Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 280 stopni.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Baklava

Baklawa to tradycyjny słodki przysmak pochodzący z Bliskiego Wschodu i obszarów Bałkanów. Ta delicja składa się z cienkich warstw ciasta filo, które są przekładane mieszanką orzechów i polane słodkim syropem z cukru lub miodu. Każda warstwa ciasta filo jest starannie smarowana roztopionym masłem, co zapewnia jej kruchość i delikatność. Istnieje wiele odmian baklawy w zależności od regionu, w tym użycie różnych rodzajów orzechów, takich jak orzechy włoskie, pistacje czy migdały. Baklawa jest często podawana przy okazjach świątecznych i jest ceniona za swoje bogate smaki i aromat.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Desery, Grecka
Štítky:

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Baklava.

Dodaj komentarz