Waniliowe rogaliki z migdałami

Waniliowe rogaliki z migdałami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Przepis na najlepsze świąteczne ciasteczka.

Składniki, których potrzebujesz

400 g maka pszenna
330 g masło
3 szt żółtko
60 g cukier puder
150 g tarte migdały
1 opakowanie cukier waniliowy
1 szczypta skórka cytrynowa

do obtoczenia
cukier waniliowy
cukier puder

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dobrze wyrabiamy.

Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę do lodówki, a następnie formujemy rogaliki. W nagrzanym piekarniku pieczemy w temperaturze 180 °C na złoty kolor. Po upieczeniu od razu obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.

Ciepłe waniliowe rogaliki z migdałami rozpływają się w ustach.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Waniliowe rogaliki z migdałami

Waniliowe rogaliki z migdałami to tradycyjne świąteczne ciastka, które pachną wanilią i mają delikatny orzechowy smak. Ten słodycz powstaje z maślanej ciasta wzbogaconego mielonymi migdałami, które nadają rogalikom niepowtarzalną teksturę. Po upieczeniu jeszcze ciepłe obtacza się w cukrze z wanilią, co nadaje im słodką skórkę. Waniliowe rogaliki są popularne w Czechach podczas świąt i często podawane na świątecznym stole, gdzie swoim wyglądem i smakiem cieszą każdego gościa. Ich przygotowanie jest proste, a rodziny przekazują je z pokolenia na pokolenie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wyroby cukiernicze
Štítky: Kuchnia czeska, cukierek, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Waniliowe rogaliki z migdałami.

Dodaj komentarz