Waniliowe rogaliki z migdałami
Przepis na najlepsze świąteczne ciasteczka.
Składniki, których potrzebujesz
400 g maka pszenna
330 g masło
3 szt żółtko
60 g cukier puder
150 g tarte migdały
1 opakowanie cukier waniliowy
1 szczypta skórka cytrynowa
do obtoczenia
cukier waniliowy
cukier puder
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dobrze wyrabiamy.
Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę do lodówki, a następnie formujemy rogaliki. W nagrzanym piekarniku pieczemy w temperaturze 180 °C na złoty kolor. Po upieczeniu od razu obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.
Ciepłe waniliowe rogaliki z migdałami rozpływają się w ustach.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Waniliowe rogaliki z migdałami
Waniliowe rogaliki z migdałami to tradycyjne świąteczne ciastka, które pachną wanilią i mają delikatny orzechowy smak. Ten słodycz powstaje z maślanej ciasta wzbogaconego mielonymi migdałami, które nadają rogalikom niepowtarzalną teksturę. Po upieczeniu jeszcze ciepłe obtacza się w cukrze z wanilią, co nadaje im słodką skórkę. Waniliowe rogaliki są popularne w Czechach podczas świąt i często podawane na świątecznym stole, gdzie swoim wyglądem i smakiem cieszą każdego gościa. Ich przygotowanie jest proste, a rodziny przekazują je z pokolenia na pokolenie.