Rurki z kremem orzechowym

Rurki na uroczystym stole zachwycają swoim wyglądem. Są świetne same w sobie, ale to, co nadaje im smak, to orzechowy farsz.
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
350 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
200 g masła
70 g mielonych orzechów
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka kakao
Krem
150 g masła
150 g cukru pudru
140 g mielonych orzechów
1 łyżka rumu
Dalej
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Z wszystkich składników przygotowujemy delikatne ciasto i odkładamy je na noc do lodówki.
Na koniec wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm. Następnie kroimy je na prostokąty o wymiarach około 6x4 cm i zwijamy w cienkie rurki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 °C przez 10 minut. Gotowe rurki ostrożnie ściągamy z metalowych foremek.
Schłodzone rurki zanurzamy końcami w polewie czekoladowej, a następnie pozostawiamy do stężenia.
Masło z cukrem ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy orzechy i rum i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec napełniamy rurki przygotowaną masą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Rurki z kremem orzechowym
Rurki z kremem orzechowym to pyszny deser, który zadowoli każdego miłośnika słodyczy. Zrobione są z cienkiego ciasta, które piecze się na złoto, a następnie napełnia delikatnym kremem orzechowym. Ta kombinacja chrupiącej i gładkiej tekstury tworzy doskonałą harmonię smaków. Krem orzechowy dodaje rurkom bogaty orzechowy smak, który jest orzeźwiający i smaczny. Idealne jako słodkie zwieńczenie posiłku lub jako przysmak do herbaty czy kawy, rurki z kremem orzechowym zdobywają serca tych, którzy szukają czegoś specjalnego i wyjątkowego.