Wielkanocny baranek bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny

Wielkanocny baranek bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 1

Jeśli szukasz przepisu na bezglutenowego baranka na Wielkanoc dla 1 do 2 osób, spróbuj przygotować mniejszą porcję ciasta w małej formie według tego…

Składniki, których potrzebujesz

50 g Jizerky (mąki bezglutenowej)
50 g Mark and Spencer
1 łyżka skrobi (Solamylu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
skórka cytrynowa z 1/2 cytryny
100 ml wody
1,5 łyżki oleju do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania

Małą formę na baranka smarujemy olejem, posypujemy bezglutenową mąką i napełniamy ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 160 °C.

Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki w misce, następnie dodajemy płynne składniki i wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę.

Mieszankę wlewamy do formy, umieszczamy ją w nagrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze 160 °C, aż uzyska różowy kolor. Upieczonego baranka pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia w formie, a następnie ostrożnie wyjmujemy.

Z dwóch goździków robimy oczy, a wokół szyi związujemy kokardkę.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wielkanocny baranek bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny

Bezglutenowa baba wielkanocna bez mleka i jajek to pyszny deser, który zachwyci wszystkich, którzy unikają tych składników. To tradycyjne danie świąteczne przygotowane jest z alternatywnych składników, takich jak mąka migdałowa lub kokosowa oraz mleka roślinne. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie, a mimo to zachowuje wszystkie typowe cechy wielkanocnej baby. Może być pięknie ozdobiona i zadowoli nie tylko łasuchów, ale także osoby zdrowo się odżywiające. Cieszcie się smakiem Wielkanocy bez obaw o alergie i nietolerancje!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (28 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne
Tag: Wielkanoc, łatwy, szybki, święto / niedziela, czeski, łatwy, bezglutenowy, piec, desery, przepisy dietetyczne, wegański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wielkanocny baranek bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny.

Dodaj komentarz