Wielkanocny baranek bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny

Jeśli szukasz przepisu na bezglutenowego baranka na Wielkanoc dla 1 do 2 osób, spróbuj przygotować mniejszą porcję ciasta w małej formie według tego…
Składniki, których potrzebujesz
50 g Jizerky (mąki bezglutenowej)
50 g Mark and Spencer
1 łyżka skrobi (Solamylu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
skórka cytrynowa z 1/2 cytryny
100 ml wody
1,5 łyżki oleju do natłuszczenia formy
Sposób przygotowania
Małą formę na baranka smarujemy olejem, posypujemy bezglutenową mąką i napełniamy ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 160 °C.
Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki w misce, następnie dodajemy płynne składniki i wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę.
Mieszankę wlewamy do formy, umieszczamy ją w nagrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze 160 °C, aż uzyska różowy kolor. Upieczonego baranka pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia w formie, a następnie ostrożnie wyjmujemy.
Z dwóch goździków robimy oczy, a wokół szyi związujemy kokardkę.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wielkanocny baranek bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny
Bezglutenowa baba wielkanocna bez mleka i jajek to pyszny deser, który zachwyci wszystkich, którzy unikają tych składników. To tradycyjne danie świąteczne przygotowane jest z alternatywnych składników, takich jak mąka migdałowa lub kokosowa oraz mleka roślinne. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie, a mimo to zachowuje wszystkie typowe cechy wielkanocnej baby. Może być pięknie ozdobiona i zadowoli nie tylko łasuchów, ale także osoby zdrowo się odżywiające. Cieszcie się smakiem Wielkanocy bez obaw o alergie i nietolerancje!