Puszysty ryżowy zapiekanka
Ugotujemy ryż. Gdy będzie ugotowany, odcedzimy i zalewamy wrzącą śmietaną. Tak wymieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie bierzemy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z roztopionym masłem, cukrem i skórką cytrynową. Tak mieszamy z ryżem.
Składniki, których potrzebujesz
nPřelož následující text do polštiny, dodrž formátování a výstupem bude jen čistý překlad nadzienie 1 kompotowane owoce (brzoskwinie, morele)
ciasto 5 łyżek cukier puder
1 szt śmietana do ubijania
2 opakowania ryż
1 opakowanie cukier waniliowy
100 g masło
Sposób przygotowania
Z białek ubijamy sztywna pianę i wmieszujemy ją w ryż.
Smarujemy naszą formę lub miskę, wlewamy 2/3 mieszanki ryżowej. Na to kładziemy owoce, zalewamy odrobiną soku i polewamy resztą mieszanki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 30 minut.
Gotowy zapiekanka możemy podawać od razu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Puszysty ryżowy zapiekanka
Puszysty ryżowy zapiekanka to pyszny deser, który zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Główne składniki to ugotowany ryż, mleko, jaja i cukier, które razem tworzą delikatną i lekką teksturę. Zapiekanka często wzbogacana jest o rodzynki lub suszone owoce, co dodaje słodkiego smaku i przyjemnego aromatu. Podawana jest na ciepło lub na zimno, często z owocami lub bitą śmietaną. Ten deser zdobywa popularność dzięki swojej prostocie i doskonałemu smakowi, idealny jako słodkie zakończenie posiłku lub jako przekąska w ciągu dnia.