Wyśmienity sos myśliwski
Przepis na doskonały i łatwy sos myśliwski.
Składniki, których potrzebujesz
4-5 ziarenek całe nowe przyprawy
1 szt. cebula
2-3 liście liść laurowy
1 szt. marchew
1 garść tymianek
450 g mięso
1 szt. cytryna
0,5 szt. seler
1 kubek śmietana słodka
1 łyżka cukier
1 szt. pietruszka
do smaku sól
w razie potrzeby woda
jasna zasmażka
Sposób przygotowania
Warzywa oczyszczamy i drobno kroimy, a w garnku smażymy je na maśle. Zrumieniamy z łyżką cukru, posypujemy tymiankiem i solimy.
Zanim warzywa zaczną brązowieć, dodajemy jeszcze 2-3 liście laurowe i 4-5 kulek ziela angielskiego.
Mieszamy i na mieszankę kładziemy 2 plastry mięsa (wołowego, wieprzowego lub drobiowego). Podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
Dolewamy jeszcze trochę wody i gotujemy.
Gotowy sos pozostawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy mięso oraz liść laurowy i ziele angielskie, a sos miksujemy.
Znowu doprowadzamy do wrzenia i dodajemy śmietanę słodką, cytrynę, zasmażkę i przyprawiamy.
Wkładamy mięso i podgrzewamy je.
Podajemy z knedlami pszennymi lub karlowarskimi.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wyśmienity sos myśliwski
Doskonała pieczeń wołowa to tradycyjne czeskie danie, które zadowoli każdego miłośnika dobrej kuchni. Głównym składnikiem jest wołowina, która gotuje się długo w sosie z marchewki, cebuli, selera i śmietany. To danie często podawane jest z knedlikiem bułczanym i uzupełniane cytryną oraz zieloną pietruszką. Pieczeń wołowa charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatycznym sosem, który przekazywany jest w rodzinach z pokolenia na pokolenie. To nie tylko potrawa, ale także symbol czeskiej gościnności i tradycji.