Sos śmietanowo-grzybowy
Zgodnie z porą roku najlepiej użyjemy świeżych, ewentualnie suszonych grzybów lub marynowanych pieczarek.
Składniki, których potrzebujesz
150 g pieczarki (świeże grzyby)
1 szt. cebula
2 - 3 łyżeczki masło
100 g boczek angielski
250 ml śmietana
2 szt. ser śmietankowy
do smaku mielony czarny pieprz
bazylia
sól
Sposób przygotowania
Pokrójmy boczek w kostkę. Obieramy i drobno siekamy cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy cebulę. Do niej dodajemy boczek i razem smażymy. Następnie dodajemy grzyby, które chwilę smażymy, a następnie wlewamy śmietanę i dodajemy topiony ser. Kiedy ser się rozpuści, solimy, pieprzymy i doprawiamy kminkiem oraz bazylią.
Sos jest świetny z makaronem, ale także z innymi dodatkami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos śmietanowo-grzybowy
Sos śmietanowo-grzybowy to wyjątkowo delikatne i smaczne danie, które idealnie pasuje do mięs, makaronów lub klusek. Głównymi składnikami są świeże grzyby, śmietana i przyprawy, które tworzą pyszny sos o bogatym smaku. Przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni go idealnym wyborem na zwykły dzień, ale również na uroczyste obiady. To danie zdobędzie serce każdego miłośnika dobrego jedzenia i niewątpliwie wzbogaci wasze menu.