Sos śmietanowo-grzybowy

Sos śmietanowo-grzybowy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Zgodnie z porą roku najlepiej użyjemy świeżych, ewentualnie suszonych grzybów lub marynowanych pieczarek.

Składniki, których potrzebujesz

150 g pieczarki (świeże grzyby)
1 szt. cebula
2 - 3 łyżeczki masło
100 g boczek angielski
250 ml śmietana
2 szt. ser śmietankowy
do smaku mielony czarny pieprz
bazylia
sól

Sposób przygotowania

Pokrójmy boczek w kostkę. Obieramy i drobno siekamy cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy cebulę. Do niej dodajemy boczek i razem smażymy. Następnie dodajemy grzyby, które chwilę smażymy, a następnie wlewamy śmietanę i dodajemy topiony ser. Kiedy ser się rozpuści, solimy, pieprzymy i doprawiamy kminkiem oraz bazylią.

Sos jest świetny z makaronem, ale także z innymi dodatkami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos śmietanowo-grzybowy

Sos śmietanowo-grzybowy to wyjątkowo delikatne i smaczne danie, które idealnie pasuje do mięs, makaronów lub klusek. Głównymi składnikami są świeże grzyby, śmietana i przyprawy, które tworzą pyszny sos o bogatym smaku. Przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni go idealnym wyborem na zwykły dzień, ale również na uroczyste obiady. To danie zdobędzie serce każdego miłośnika dobrego jedzenia i niewątpliwie wzbogaci wasze menu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Sosy, Sosy śmietanowe
Štítky: Kuchnia czeska, sos

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sos śmietanowo-grzybowy.

Dodaj komentarz