Zapiekana cukinia z pieczarkami i warzywami

Cukinie przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy miąższ. Układamy je w naczyniu do zapiekania lub brytfannie wysmarowanej oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy.
Składniki, których potrzebujesz
2 średniej wielkości cukinie
1 cebula
2 pomidory
1 czerwona papryka
300 g pieczarek
100 g sera pleśniowego (cheddar lub innego aromatycznego sera)
3 jajka
2 łyżeczki mieszanki włoskich przypraw
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
50 ml wody
Sposób przygotowania
Cukinie przekrawamy wzdłuż i łyżeczką usuwamy miąższ. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy.
Na oliwie z oliwek smażymy cebulę, potem dodajemy większe kawałki pieczarek i chwilę je razem podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojony miąższ cukinii, pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę dusimy, dodajemy włoskie przyprawy, słodką paprykę w proszku i solimy. Na koniec wlewamy roztrzepane jajka i jeszcze chwilę gotujemy.
Masę wypełniamy wydrążonymi cukiniami i posypujemy startym serem pleśniowym, ewentualnie cheddarem lub innym serem o wyraźnym smaku. Pieczemy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, lekko podlane wodą (najlepiej w trybie termoobiegowym), a następnie przez 5 minut odkryte zapiekamy pod grillem, aż nabiorą koloru.
Jeśli ktoś preferuje mięso, może dodać do potrawy wędlinę lub kiełbasę. W ten sposób można też zastąpić pieczarki dla tych, którzy nie lubią grzybów, co również mam wypróbowane.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zapiekana cukinia z pieczarkami i warzywami
Zapiekanka z cukinii z pieczarkami i warzywami to pyszne i zdrowe danie, które zadowoli wszystkich miłośników warzyw. Cukinia, bogata w witaminy i minerały, doskonale łączy się z delikatnymi pieczarkami i kolorowymi warzywami, takimi jak papryka i pomidory. Danie jest wzbogacone o aromatyczne zioła i przyprawy, które nadają wyrazisty smak. Pieczenie tworzy chrupiącą warstwę na powierzchni i zachowuje soczystość składników wewnątrz. To danie jest idealne jako danie główne lub dodatek i doskonale sprawdza się również dla wegetarian i wegan.