Zapiekana cukinia z pieczarkami i warzywami

Zapiekana cukinia z pieczarkami i warzywami
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 6

Cukinie przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy miąższ. Układamy je w naczyniu do zapiekania lub brytfannie wysmarowanej oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy.

Składniki, których potrzebujesz

2 średniej wielkości cukinie
1 cebula
2 pomidory
1 czerwona papryka
300 g pieczarek
100 g sera pleśniowego (cheddar lub innego aromatycznego sera)
3 jajka
2 łyżeczki mieszanki włoskich przypraw
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
50 ml wody

Sposób przygotowania

Cukinie przekrawamy wzdłuż i łyżeczką usuwamy miąższ. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy.

Na oliwie z oliwek smażymy cebulę, potem dodajemy większe kawałki pieczarek i chwilę je razem podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojony miąższ cukinii, pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę dusimy, dodajemy włoskie przyprawy, słodką paprykę w proszku i solimy. Na koniec wlewamy roztrzepane jajka i jeszcze chwilę gotujemy.

Masę wypełniamy wydrążonymi cukiniami i posypujemy startym serem pleśniowym, ewentualnie cheddarem lub innym serem o wyraźnym smaku. Pieczemy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, lekko podlane wodą (najlepiej w trybie termoobiegowym), a następnie przez 5 minut odkryte zapiekamy pod grillem, aż nabiorą koloru.

Jeśli ktoś preferuje mięso, może dodać do potrawy wędlinę lub kiełbasę. W ten sposób można też zastąpić pieczarki dla tych, którzy nie lubią grzybów, co również mam wypróbowane.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zapiekana cukinia z pieczarkami i warzywami

Zapiekanka z cukinii z pieczarkami i warzywami to pyszne i zdrowe danie, które zadowoli wszystkich miłośników warzyw. Cukinia, bogata w witaminy i minerały, doskonale łączy się z delikatnymi pieczarkami i kolorowymi warzywami, takimi jak papryka i pomidory. Danie jest wzbogacone o aromatyczne zioła i przyprawy, które nadają wyrazisty smak. Pieczenie tworzy chrupiącą warstwę na powierzchni i zachowuje soczystość składników wewnątrz. To danie jest idealne jako danie główne lub dodatek i doskonale sprawdza się również dla wegetarian i wegan.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (26 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Warzywa
Tag: Warzywa, grill, pomidory, grzyby, obiad, zwykły dzień, kolacja, piec, cukinia, przepisy letnie, wymagający, wymagający, dania warzywne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zapiekana cukinia z pieczarkami i warzywami.

Dodaj komentarz