Bruschetta

Bruschetta
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Kromki białego chleba opiekamy na grillu z obu stron na złoto, a następnie smarujemy czosnkiem. Pomidory kroimy na małe kawałki, a czosnek na cienkie plasterki, posypujemy…

Składniki, których potrzebujesz

200 g pomidorów
1 szczypta oregano lub bazylii
4 ząbki czosnku
4 kromki białego chleba
oliwa z oliwek
sól

Sposób przygotowania

Plastry białego chleba opiekamy z obu stron na złoty kolor i smarujemy czosnkiem.

Pomidory kroimy na małe kawałki, czosnek na cienkie plastry, dodajemy oregano, solimy, skrapiamy oliwą z oliwek i wszystko mieszamy. Tak przygotowane pomidory kładziemy na opieczony chleb.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bruschetta

Bruschetta to tradycyjne włoskie danie, które składa się z grillowanego chleba, zazwyczaj z ciabattą, posmarowanego oliwą z oliwek i czosnkiem. Najczęściej podawana jest z świeżymi pomidorami, bazylią i octem balsamicznym. Ta prosta, ale smaczna przystawka jest popularna na całym świecie dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi i łatwej przygotowaniu. Bruschetta jest doskonałym wyborem na letnie wieczory i często podawana jest na różnych uroczystościach i spotkaniach z przyjaciółmi.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (33 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Warzywa
Tag: grill, pomidory, przekąska, łatwy, zwykły dzień, kolacja, słony, łatwy, dla początkujących, przepisy letnie, posiłki bezmięsne, w ciągu 20 minut, wegetariański, przystawki, dania warzywne, wegański, ciepły, włoski

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Bruschetta.

Dodaj komentarz