Bruschetta

Kromki białego chleba opiekamy na grillu z obu stron na złoto, a następnie smarujemy czosnkiem. Pomidory kroimy na małe kawałki, a czosnek na cienkie plasterki, posypujemy…
Składniki, których potrzebujesz
200 g pomidorów
1 szczypta oregano lub bazylii
4 ząbki czosnku
4 kromki białego chleba
oliwa z oliwek
sól
Sposób przygotowania
Plastry białego chleba opiekamy z obu stron na złoty kolor i smarujemy czosnkiem.
Pomidory kroimy na małe kawałki, czosnek na cienkie plastry, dodajemy oregano, solimy, skrapiamy oliwą z oliwek i wszystko mieszamy. Tak przygotowane pomidory kładziemy na opieczony chleb.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bruschetta
Bruschetta to tradycyjne włoskie danie, które składa się z grillowanego chleba, zazwyczaj z ciabattą, posmarowanego oliwą z oliwek i czosnkiem. Najczęściej podawana jest z świeżymi pomidorami, bazylią i octem balsamicznym. Ta prosta, ale smaczna przystawka jest popularna na całym świecie dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi i łatwej przygotowaniu. Bruschetta jest doskonałym wyborem na letnie wieczory i często podawana jest na różnych uroczystościach i spotkaniach z przyjaciółmi.