Krem żółtkowy

Krem żółtkowy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Polewa na świąteczne ciastka.

Składniki, których potrzebujesz

100 g cukier puder
2 szt. żółtka
- rum

Sposób przygotowania

Przesiejemy cukier puder. Utrzyjemy żółtka z rumem i właśnie tym cukrem, aż ta polewa będzie pięknie lśniąca i gładka.

Gdyby polewa była zbyt rzadka, zagęść ją jeszcze odrobiną cukru.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Krem żółtkowy

Polewa żółtkowa to ulubiony dodatek do deserów, który często stosuje się do słodkich wypieków i ciast. Jej podstawę stanowią żółtka jaj, cukier i zazwyczaj sok z cytryny, które razem ubija się na delikatną, gładką konsystencję. Ta polewa ma przyjemnie słodki smak i zawiera bogaty, złoty kolor, który nadaje potrawom atrakcyjny wygląd. Polewa żółtkowa najczęściej używana jest do tortów, pierników lub jako ozdoba tradycyjnych ciast. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, co czyni ją ulubionym wyborem domowych piekarzy.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Smaki, Wyroby cukiernicze, Desery, Glazura, Świąteczne danie
Štítky:

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Krem żółtkowy.

Dodaj komentarz