Babcina rajska
Sos pomidorowy z marynowanych pomidorów.
Składniki, których potrzebujesz
4 łyżeczki tymianek
1 słoik marynowane pomidory
3 łyżki mąka pszenna
1 szt. przecier pomidorowy
1 szt. cebula
4 kulki czarny pieprz ziarnisty
4 kulki ziele angielskie
3 łyżki smalec
1 kubek śmietana do gotowania
10 kostek cukier
2 szt. liść laurowy
do smaku sól
cukier
ocet
Sposób przygotowania
Obieramy i odcedzamy marynowane pomidory. Zalewę z pomidorów zachowujemy. Pomidory mogą być marynowane zarówno domowo, jak i kupowane.
Do głębszego garnka wkładamy roztopiony smalec i dodajemy 10 łyżeczek cukru. Mieszamy tak długo, aż utworzy się karmel. Następnie dodajemy pomidory i mieszamy. Przygotujcie się na to, że gdy je dodacie, zaczną pryskać. Dlatego od razu przykryjcie.
Po chwili gotowania dodajemy drobno posiekaną cebulę, tymianek, ziele angielskie, całe ziarna pieprzu i liść laurowy. Przykrywamy i dusimy, aż wszystko zmięknie. Stopniowo dodajemy zalewę z pomidorów. Gdy pomidory zmiękną, wyjmujemy przyprawy i całość miksujemy, najlepiej blenderem ręcznym. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy octem, cukrem i solą. Jeśli używacie słodko-kwaśnej zalewy z domowej produkcji pomidorów, nie trzeba doprawiać. W śmietanie rozprowadzamy odrobinę mąki i na końcu dodajemy do babcinej pomidorówki. W razie potrzeby można dodatkowo doprawić.
Podajemy z knedlami i mięsem, ewentualnie z nadziewanymi paprykami, jak jesteśmy przyzwyczajeni.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Babcina rajska
Babci rajska to tradycyjne czeskie danie, które zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni. Ten pyszny sos przygotowywany jest z pomidorów, cebuli i przypraw, często wzbogacony o mięsne kulki lub wołowinę. Wysoka kombinacja smaków i aromatów przenosi na talerz wspomnienia z babcinego garnka pełnego miłości i troski. Zazwyczaj podawana jest z knedlikami lub ryżem, co czyni ją idealnym daniem na rodzinne obiady. Babci rajska to po prostu klasyka, która nigdy nie zawodzi.