Bolońské ragù

Bolońské ragù
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Co ugotować na obiad? Wspaniałe bolońskie ragù.

Składniki, których potrzebujesz

sól
50 g masło prawdziwe
2 puszki pomidory - pokrojone
1 szt seler
wysokiej jakości boczek
1/4 kg mięso wieprzowe - mielone
1 szt cebula kuchenną
3/4 l sok - pomidorowy
1 słoik wino czerwone - wytrawne
3 łyżki stołowe olej - oliwkowy
1 słoik mleko
kilka listków bazylii
czarny pieprz - mielony
1/4 l bulion - wołowy
1/4 kg mięso wołowe - mielone
1 szt marchew

Sposób przygotowania

Czas gotowania jest dłuższy, ale smak i zapach nas oczarują.

Warzywa (cebula, seler, marchew) obieramy ze skóry

i miksujemy w blenderze.

Wszystkie mięso przekładamy do miski. Na desce kroimy kawałek dobrej słoniny i wpracowujemy ją w mięso.

Wlewamy oliwę z oliwek do garnka. Wkładamy kawałek masła.

Wsypujemy i smażymy zmiksowane warzywa.

Wkładamy mięso ze słoniną.

Po chwili przyprawiamy czerwonym winem. Gotujemy. Skrapiamy bulionem wołowym. Zalewamy sokiem z pomidorów. Wykładamy konserwy z pokrojonymi pomidorami.

Sólimy. Gotujemy około 120 minut.

W międzyczasie mieszamy i dolewamy bulionu wołowego.

Do ugotowanego ragout wrzucamy kilka liści bazylii. Zalewamy odrobiną mleka. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy i solimy.

Serwujemy z ulubionymi, jakościowymi makaronami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bolońské ragù

Bolońskie ragù, znane również jako ragù alla bolognese, to tradycyjny włoski sos pochodzący z Bolonii. Jest podstawą wielu ulubionych potraw, w tym makaronu tagliatelle al ragù lub lasagne alla bolognese. Kluczowymi składnikami są mielone mięso (często wołowe i wieprzowe), pomidory, cebula, marchew, seler i wino. Długie, powolne gotowanie nadaje temu sosowi bogaty i głęboki smak. Zwykle podaje się go z makaronem, który potrafi wchłonąć jego smak i stworzyć pyszne danie. Każda rodzina może mieć swoją własną wersję przepisu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne, Wołowina, Włoski, Mięso mielone, Sosy, Dodatek do dań, Spaghetti
Štítky: Kuchnia włoska

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Bolońské ragù.

Dodaj komentarz