Bolońské ragù
Co ugotować na obiad? Wspaniałe bolońskie ragù.
Składniki, których potrzebujesz
sól
50 g masło prawdziwe
2 puszki pomidory - pokrojone
1 szt seler
wysokiej jakości boczek
1/4 kg mięso wieprzowe - mielone
1 szt cebula kuchenną
3/4 l sok - pomidorowy
1 słoik wino czerwone - wytrawne
3 łyżki stołowe olej - oliwkowy
1 słoik mleko
kilka listków bazylii
czarny pieprz - mielony
1/4 l bulion - wołowy
1/4 kg mięso wołowe - mielone
1 szt marchew
Sposób przygotowania
Czas gotowania jest dłuższy, ale smak i zapach nas oczarują.
Warzywa (cebula, seler, marchew) obieramy ze skóry
i miksujemy w blenderze.
Wszystkie mięso przekładamy do miski. Na desce kroimy kawałek dobrej słoniny i wpracowujemy ją w mięso.
Wlewamy oliwę z oliwek do garnka. Wkładamy kawałek masła.
Wsypujemy i smażymy zmiksowane warzywa.
Wkładamy mięso ze słoniną.
Po chwili przyprawiamy czerwonym winem. Gotujemy. Skrapiamy bulionem wołowym. Zalewamy sokiem z pomidorów. Wykładamy konserwy z pokrojonymi pomidorami.
Sólimy. Gotujemy około 120 minut.
W międzyczasie mieszamy i dolewamy bulionu wołowego.
Do ugotowanego ragout wrzucamy kilka liści bazylii. Zalewamy odrobiną mleka. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy i solimy.
Serwujemy z ulubionymi, jakościowymi makaronami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bolońské ragù
Bolońskie ragù, znane również jako ragù alla bolognese, to tradycyjny włoski sos pochodzący z Bolonii. Jest podstawą wielu ulubionych potraw, w tym makaronu tagliatelle al ragù lub lasagne alla bolognese. Kluczowymi składnikami są mielone mięso (często wołowe i wieprzowe), pomidory, cebula, marchew, seler i wino. Długie, powolne gotowanie nadaje temu sosowi bogaty i głęboki smak. Zwykle podaje się go z makaronem, który potrafi wchłonąć jego smak i stworzyć pyszne danie. Każda rodzina może mieć swoją własną wersję przepisu.