Sos pieczarkowy - do makaronu

Sos pieczarkowy - do makaronu
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Najpierw dokładnie myjemy pieczarki, kroimy je na cienkie plastry i smażymy na patelni z łyżką oleju. Następnie posypujemy je mąką pszenną i zalewamy bulionem warzywnym.

Składniki, których potrzebujesz

1 łyżka oleju
200 g świeżych pieczarek
2 łyżki mąki pszennej
300 ml bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 ml śmietany do ubijania
3 trójkąty sera topionego
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Najpierw dokładnie myjemy pieczarki, kroimy je w plasterki i podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Następnie posypujemy mąką pszenną i zalewamy bulionem warzywnym.

Do mieszanki dodajemy przecier pomidorowy i ser, krótko gotujemy. Następnie zalewamy śmietaną, ponownie gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos pieczarkowy - do makaronu

Sos pieczarkowy to pyszny dodatek do makaronu, który zadowoli nie tylko wegetariańskie podniebienia. Główne składniki to świeże pieczarki, śmietana i zioła, które razem tworzą kremowy i aromatyczny sos. Przygotowanie jest szybkie i proste, wystarczy na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, a następnie wymieszać je ze śmietaną. Sos wspaniale wydobywa smak makaronu i nadaje potrawie soczystości. Podawaj go na gorąco, posypanego świeżą bazylią lub parmezanem dla doskonałego doświadczenia.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (50 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne
Tag: grzyby, makaron, sosy, smażenie, gotowanie, obiad, łatwy, szybki, zwykły dzień, kolacja, słony, tani, czeski, łatwy, dla początkujących, dla dzieci, w ciągu 30 minut, posiłki bezmięsne, wegetariański, uduszenie, krem, grzyb, ser

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sos pieczarkowy - do makaronu.

Dodaj komentarz