Sos pieczarkowy - do makaronu

Najpierw dokładnie myjemy pieczarki, kroimy je na cienkie plastry i smażymy na patelni z łyżką oleju. Następnie posypujemy je mąką pszenną i zalewamy bulionem warzywnym.
Składniki, których potrzebujesz
1 łyżka oleju
200 g świeżych pieczarek
2 łyżki mąki pszennej
300 ml bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 ml śmietany do ubijania
3 trójkąty sera topionego
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Najpierw dokładnie myjemy pieczarki, kroimy je w plasterki i podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Następnie posypujemy mąką pszenną i zalewamy bulionem warzywnym.
Do mieszanki dodajemy przecier pomidorowy i ser, krótko gotujemy. Następnie zalewamy śmietaną, ponownie gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos pieczarkowy - do makaronu
Sos pieczarkowy to pyszny dodatek do makaronu, który zadowoli nie tylko wegetariańskie podniebienia. Główne składniki to świeże pieczarki, śmietana i zioła, które razem tworzą kremowy i aromatyczny sos. Przygotowanie jest szybkie i proste, wystarczy na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, a następnie wymieszać je ze śmietaną. Sos wspaniale wydobywa smak makaronu i nadaje potrawie soczystości. Podawaj go na gorąco, posypanego świeżą bazylią lub parmezanem dla doskonałego doświadczenia.