Chili con carne po meksykańsku
Kto lubi ostrzejsze potrawy, ten się rozkoszuje.
Składniki, których potrzebujesz
3 szt piekne mięsiste pomidory
pieprz - mielony
sól
1/2 kg mielone mięso - wołowe
1/2 l rosół - wołowy
przyprawy - chilli
2 szt papryczka chilli - czerwona
mąka kukurydziana
5 ząbków czosnek czeski
1 szt papryka - czerwona
1 szt cebula kuchennna
ryż
150 g fasola
Sposób przygotowania
Wieczorem wsypujemy fasolę do miski i zalewamy wodą.
Gotujemy je następnego dnia. Fasola zwiększy objętość. Przygotujemy bulion wołowy.
Rano wymieniamy fasoli wodę. I zabieramy się do gotowania.
Obieramy czosnek i cebulę ze skórki.
Za pomocą ręcznego miksera siekamy cebulę i wysypujemy do garnka. W garnku mamy rozgrzany olej. Cebulę dokładnie smażymy.
Pokrojony czosnek razem z mielonym mięsem dodajemy do cebuli i wszystko smażymy.
Pomidory wkładamy do gorącej wody (na chwilę) i przenosimy do zimnej wody. Pozbywamy się skórki.
Na desce kroimy je i przenosimy do garnka. Dodajemy również odcedzoną fasolę.
Na desce kroimy także czerwoną paprykę, papryczkę chili i odstawiamy w miseczce aż na koniec.
Do garnka dodajemy pieprz i sól. Smaku doda ostrzejsza przyprawa (chili). Wlewamy odpowiednią ilość bulionu wołowego. Gotujemy do miękkości.
Na koniec wsypujemy czerwoną paprykę z papryczką chili. Gotujemy przez chwilę.
Ubijamy trzepaczką mąkę kukurydzianą z odrobiną wody i wlewamy do garnka.
Serwujemy z ryżem. Smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Chili con carne po meksykańsku
Chilli con carne po meksykańsku to popularne danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które łączy smakowite kombinacje składników, nadających potrawie jej typową pikantność. Bazą są mięso wołowe i fasola, które gotuje się z pomidorami, cebulą, czosnkiem i różnymi rodzajami papryczek chili. Często dodaje się też paprykę, kmin i oregano, co nadaje głębi smaku i aromatu. To danie zazwyczaj podaje się z ryżem lub plackami chlebowymi i może być uzupełnione kwaśną śmietaną, serem lub awokado. Jego wyrazisty smak i sytość czynią go idealnym daniem na kolacje z przyjaciółmi.