Chili con carne po meksykańsku

Chili con carne po meksykańsku
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Kto lubi ostrzejsze potrawy, ten się rozkoszuje.

Składniki, których potrzebujesz

3 szt piekne mięsiste pomidory
pieprz - mielony
sól
1/2 kg mielone mięso - wołowe
1/2 l rosół - wołowy
przyprawy - chilli
2 szt papryczka chilli - czerwona
mąka kukurydziana
5 ząbków czosnek czeski
1 szt papryka - czerwona
1 szt cebula kuchennna
ryż
150 g fasola

Sposób przygotowania

Wieczorem wsypujemy fasolę do miski i zalewamy wodą.

Gotujemy je następnego dnia. Fasola zwiększy objętość. Przygotujemy bulion wołowy.

Rano wymieniamy fasoli wodę. I zabieramy się do gotowania.

Obieramy czosnek i cebulę ze skórki.

Za pomocą ręcznego miksera siekamy cebulę i wysypujemy do garnka. W garnku mamy rozgrzany olej. Cebulę dokładnie smażymy.

Pokrojony czosnek razem z mielonym mięsem dodajemy do cebuli i wszystko smażymy.

Pomidory wkładamy do gorącej wody (na chwilę) i przenosimy do zimnej wody. Pozbywamy się skórki.

Na desce kroimy je i przenosimy do garnka. Dodajemy również odcedzoną fasolę.

Na desce kroimy także czerwoną paprykę, papryczkę chili i odstawiamy w miseczce aż na koniec.

Do garnka dodajemy pieprz i sól. Smaku doda ostrzejsza przyprawa (chili). Wlewamy odpowiednią ilość bulionu wołowego. Gotujemy do miękkości.

Na koniec wsypujemy czerwoną paprykę z papryczką chili. Gotujemy przez chwilę.

Ubijamy trzepaczką mąkę kukurydzianą z odrobiną wody i wlewamy do garnka.

Serwujemy z ryżem. Smacznego.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Chili con carne po meksykańsku

Chilli con carne po meksykańsku to popularne danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które łączy smakowite kombinacje składników, nadających potrawie jej typową pikantność. Bazą są mięso wołowe i fasola, które gotuje się z pomidorami, cebulą, czosnkiem i różnymi rodzajami papryczek chili. Często dodaje się też paprykę, kmin i oregano, co nadaje głębi smaku i aromatu. To danie zazwyczaj podaje się z ryżem lub plackami chlebowymi i może być uzupełnione kwaśną śmietaną, serem lub awokado. Jego wyrazisty smak i sytość czynią go idealnym daniem na kolacje z przyjaciółmi.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne, Wołowina, Meksykańskie, Mięso mielone
Štítky: kuchnia meksykańska

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Chili con carne po meksykańsku.

Dodaj komentarz