Bułgularz

Bułgularz
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcje: 6

Spróbuj tej szybszej wersji gulaszu z kiełbasą, którą pokochają wszyscy fani wędlin. Ten gulasz naładowany kabanosem i ziemniakami doskonale syci.

Składniki, których potrzebujesz

500 g kabanosu
1 kg ziemniaków
3 cebule
3 łyżki mielonej słodkiej papryki
1 łyżka mielonego kminku
1 łyżka mąki pszennej
100 g oleju
3 ząbki czosnku
pieprz
sól
majeranek

Sposób przygotowania

Obieramy cebulę i czosnek, a następnie kroimy je na małe kawałki.

Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę.

Kabanos można pozbawić skórki, nacinamy go wzdłuż i kroimy w półkole.

Na oleju smażymy cebulę i czosnek, następnie dodajemy ziemniaki, przyprawy, sól i przez chwilę je podsmażamy. Następnie podlewamy wodą i gotujemy, aż będą prawie miękkie.

Mąkę pszenną mieszamy w małej ilości wody i ciągle mieszając wlewamy do półmiękkich ziemniaków. Gdy mieszanina zacznie bulgotać, dodajemy kiełbasę i dokładnie gotujemy.

Przed podaniem gulaszu kiełbasianego dobrze jest spróbować i ewentualnie dostosować smak. Możemy go podawać z chlebem, ale jest syty także bez niego.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bułgularz

Burgerygulasz to popularne czeskie danie, które łączy tradycyjny gulasz z kiełbasą. To danie powstało jako proste i szybkie jedzenie, idealne na grillowanie na świeżym powietrzu lub biwakowanie. Podstawowymi składnikami są kiełbasy, cebula, papryka i ziemniaki, gotowane w aromatycznym przyprawionym bulionie. Burgerygulasz jest sycący i smaczny, często podawany z chlebem lub pieczywem. Jest popularny nie tylko wśród turystów, ale także miejscowych, którzy chętnie delektują się nim w czasie jesiennych i zimowych miesięcy na różnych festiwalach i targach.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.9/5 (45 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Warzywa
Tag: gotowanie, obiad, łatwy, zwykły dzień, kolacja, słony, czeski, łatwy, słowacki, dania ziemniaczane, przepisy zimowe

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Bułgularz.

Dodaj komentarz