Kuskus zapiekany z cukinią

Ten przepis zawiera delikatny kuskus, który doskonale komponuje się z słodkawym smakiem cukinii i innymi świeżymi warzywami. Mieszanka jest wzbogacona o aromatyczne…
Składniki, których potrzebujesz
1 cukinia
2 pomidory
1 bakłażan
szczypiorek
3 ząbki czosnku
100 g szynki
100 g szynki wędzonej z Schwarzwaldu
100 g mozzarelli
czerwone pesto bazyliowe (zobacz zdjęcie)
świeża bazylia
świeża pietruszka
bulion
200 g kuskusu
jajko
sól
Sposób przygotowania
Cukinie i pomidory kroimy na plasterki grubości około 1 cm, lekko solimy i smażymy na patelni z obu stron. Następnie wyjmujemy je i cukinię smarujemy rozgniecionym czosnkiem.
Na patelni podsmażamy cebulki dymkę, następnie dodajemy pokrojony w kostkę bakłażan, szynkę i posiekany czosnek. Solimy i na koniec dodajemy czerwone pesto.
Wsypujemy kuskus, zalewamy go wrzącym wywarem, mieszamy, potem zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy.
Po wchłonięciu płynów dodajemy posiekane bazylię i pietruszkę, następnie mieszankę pozostawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy solą i przyprawami. Do ostudzonej mieszanki następnie wmieszujemy jajka.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy połowę plasterków cukinii, następnie dodajemy pomidory, mozzarellę i mieszankę kuskusu. Wszystko dobrze ubijamy i ponownie dodajemy pomidory, cukinię, a na końcu warstwę mozzarelli.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kuskus zapiekany z cukinią
Kuskus zapiekany z cukinią to pyszne i zdrowe danie, które łączy delikatność kuskusu ze świeżym smakiem cukinii. To danie jest popularne dzięki swojej prostocie i szybkiemu przygotowaniu. Kuskus, wymieszany z startą lub pokrojoną w kostkę cukinią, może być wzbogacony o zioła, takie jak pietruszka czy tymianek, oraz serem, na przykład fetą. Po zapieczeniu w piekarniku składniki się przenikają, tworząc smakowitą skórkę. Jest idealne jako lekki danie główne lub jako dodatek do mięsa, a świetnie nadaje się dla wegetarian.