Orzechowe koniczynki

Orzechowe koniczynki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Szybka porcja słodyczy.

Składniki, których potrzebujesz

na ozdobę orzechy laskowe
w razie potrzeby tłuszcz do smarowania
ciasto 150 g mielone orzechy
2 łyżki bułka tarta
1 szt. jajko
150 g cukier

Sposób przygotowania

Bułkę tartą mieszamy z cukrem, jajkiem i orzechami. Zagnieciemy ciasto. Odstawiamy je na około pół godziny do lodówki.

Po wyjęciu rwemy małe kawałki, z których formujemy kulki. Następnie łączymy je po trzy i wkładamy do ich środka orzech laskowy.

Układamy na natłuszczonej blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C.

Ciasteczka wyjmujemy, zostawiamy do wystygnięcia i możemy od razu podawać.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Orzechowe koniczynki

Orzechowe koniczynki to tradycyjny czeski smakołyk, który ucieszy miłośników orzechów i słodkości. Te pyszne kawałki składają się z drobno mielonych orzechów, które są połączone słodkim kremem i formowane w kształt małych koniczyn. Orzechowe koniczynki są zazwyczaj pokryte czekoladą, co nadaje im perfekcyjną słodko-słoną kombinację. Są popularne na stołach świątecznych oraz jako prezent z różnych okazji. Każdy kawałek to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki, Wyroby cukiernicze, Ciasto, Dla dzieci, Świąteczne danie
Štítky: Kuchnia czeska, cukierek, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Orzechowe koniczynki.

Dodaj komentarz