Orzechowe koniczynki
Szybka porcja słodyczy.
Składniki, których potrzebujesz
na ozdobę orzechy laskowe
w razie potrzeby tłuszcz do smarowania
ciasto 150 g mielone orzechy
2 łyżki bułka tarta
1 szt. jajko
150 g cukier
Sposób przygotowania
Bułkę tartą mieszamy z cukrem, jajkiem i orzechami. Zagnieciemy ciasto. Odstawiamy je na około pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu rwemy małe kawałki, z których formujemy kulki. Następnie łączymy je po trzy i wkładamy do ich środka orzech laskowy.
Układamy na natłuszczonej blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C.
Ciasteczka wyjmujemy, zostawiamy do wystygnięcia i możemy od razu podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Orzechowe koniczynki
Orzechowe koniczynki to tradycyjny czeski smakołyk, który ucieszy miłośników orzechów i słodkości. Te pyszne kawałki składają się z drobno mielonych orzechów, które są połączone słodkim kremem i formowane w kształt małych koniczyn. Orzechowe koniczynki są zazwyczaj pokryte czekoladą, co nadaje im perfekcyjną słodko-słoną kombinację. Są popularne na stołach świątecznych oraz jako prezent z różnych okazji. Każdy kawałek to prawdziwa uczta dla podniebienia.