Fasolka w śmietanie z koperkiem

Fasolka w śmietanie z koperkiem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Użyjemy, jeśli to możliwe, świeżych fasolek, a jeśli nie, to mrożonych.

Składniki, których potrzebujesz

2 paczki fasola szparagowa
1 szt. cebula
1 szt. śmietana 12%
do smaku cukier kryształ
ocet
koper
1 - 2 łyżki masło
sól
wg potrzeb mąka pszenna

Sposób przygotowania

Fasolkę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 10 minut. Następnie ugotowane w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło i na nim podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy mąkę i podlewamy wodą z ugotowanej fasolki.

Po wymieszaniu dodajemy również same fasolki. Dodajemy śmietanę, koperek do smaku, ocet, cukier, sól i po ponownym wymieszaniu, zostawiamy tylko do podgrzania.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami i ugotowanym na twardo jajkiem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Fasolka w śmietanie z koperkiem

Fasolka na śmietanie z koperkiem to tradycyjne czeskie danie, które zadowoli podniebienia wielu miłośników kuchni. Głównymi składnikami są świeże lub mrożone fasolki, śmietana i świeży koper, który nadaje potrawie świeży i aromatyczny smak. To danie zazwyczaj podawane jest jako dodatek do mięsnych potraw lub z ziemniakami. Fasolka na śmietanie jest prosta w przygotowaniu i doskonale nadaje się także dla wegetariańskiej diety. Wypróbuj to smaczne i pożywne danie i wzbogacić swój stół klasycznymi czeskimi smakami.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Danie główne, Sosy, Dla dzieci, Wegetariańskie
Štítky: Kuchnia czeska, sos, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Fasolka w śmietanie z koperkiem.

Dodaj komentarz