Chińska kapusta z imbirem
Na paski pokroimy chińska kapustę. Oczyścimy imbir i zetrzemy go na drobno. Zalejemy wrzątkiem rodzynki i pokroimy je na pół.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt. chińska kapusta
dressing 1 łyżka miód
100 g rodzynki
1 szt. imbir
sól
100 g orzechy nerkowca
50 g nasiona dyni
1 szt. cytryna
1 - 2 łyżki olej
mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Wymieszamy olej z imbirem, nasionami dyni, nerkowcami i rodzynkami. Doprawimy solą i pieprzem. W ten sposób przygotujemy dressing.
Następnie wymieszamy go z poszatkowaną kapustą i doprawimy wyciśniętym sokiem z cytryny i miodem.
Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do schłodzenia w lodówce. Potem podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Chińska kapusta z imbirem
Chińska kapusta z imbirem to pyszne i orzeźwiające danie, które łączy delikatny smak kapusty z pikantnym aromatem świeżego imbiru. To danie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo odżywcze, ponieważ chińska kapusta jest bogata w witaminy i minerały. Imbir dodaje potrawie przyjemnej ostrości, a jednocześnie wspiera trawienie. Może być podawane jako dodatek lub danie główne, idealnie z ryżem lub makaronem. To szybki i zdrowy sposób, aby cieszyć się świeżymi warzywami w azjatyckim stylu.