Ciasto cytrynowe z białym jogurtem
Co nam rano pachnie w mieszkaniu? Zapach świeżo upieczonej cytrynowej babki.
Składniki, których potrzebujesz
mąka
tłuszcz
120 g cukier
150 g jogurt - naturalny
1 łyżka skórka cytrynowa
2 szt jajo
1 szt cukier waniliowy
200 g mąka - półgruba
1 paczka proszek do pieczenia
1/2 szt cytryna
90 ml olej
Sposób przygotowania
Przygotujemy formę na babkę, którą starannie natłuścimy i lekko obsypiemy mąką.
Włączymy piekarnik na 160°C.
Rozbijemy jajka i za pomocą miksera ubijamy. Stopniowo dodajemy cukier waniliowy i zwykły. Skropimy sokiem cytrynowym i nie zapominamy o proszku do pieczenia. Po trochę dosypujemy mąkę półtwardą i mieszamy.
Wykładamy biały jogurt i wsypujemy skórkę cytrynową. Ciasto wyrabiamy, przekładamy do formy na babkę i pieczemy. Wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem i możemy serwować. Smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto cytrynowe z białym jogurtem
Cytrynowa babka z białym jogurtem to wspaniały deser, który łączy delikatność tradycyjnej babki z orzeźwiającym smakiem cytryny. Dodanie białego jogurtu sprawia, że babka jest pięknie wilgotna i nadaje jej lekką kwaskowatość, która doskonale harmonizuje z cytrusowymi nutami. Ten deser jest idealny na popołudniowe spotkanie przy kawie lub herbacie. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, więc można go łatwo przygotować także w ciągu tygodnia. Podczas serwowania można babkę ozdobić cukrem pudrem lub delikatnie startą skórką cytrynową dla jeszcze silniejszego aromatu.