Ciasto cytrynowe
Jaja ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Połowę przygotowanej mieszanki wlewamy na...
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
4 jaja
220 g cukru
cukier waniliowy
250 ml mleka
225 ml oleju
100 ml soku z cytryny
2 łyżeczki skórki cytrynowej
400 g mąki pszennej
proszek do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
Krem
3 białka
30 g cukru kryształu
1 łyżka dżemu
1/2 łyżeczki kwasu cytrynowego
odrobina barwnika spożywczego
Na syrop
100 g cukru kryształu
odrobina wody
Sposób przygotowania
Jajka ubiczymy z cukrem, następnie dodamy mleko, olej, sok z cytryny, skórkę cytrynową, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Na blachę, którą posmarowaliśmy tłuszczem, wlewamy pierwszą połowę ciasta. Drugą połowę mieszamy z kakao i wlewamy na jasne ciasto.
Piekziemy przez 20 minut w temperaturze 180°C do 200°C. Pozwalamy wystygnąć.
Cukier zalewamy wodą tak, aby tylko lekko go zakryła. Przy ciągłym mieszaniu gotujemy na silnym ogniu, aż masa stanie się gęsta, następnie zdejmujemy z ognia.
Do miski wkładamy białka, cukier, dżem, rozpuszczoną w małej ilości wody kwas cytrynowy i trochę żółtego barwnika.
Ubijamy pianę i stopniowo wlewamy gorący syrop.
Po ubiciu smarujemy na wystudzony biszkopt i posypujemy kakao.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto cytrynowe
Cytrynowe ciasto to orzeźwiający i smaczny deser, który zadowoli każdego miłośnika cytrusowych smaków. Ma kruche ciasto, które jest wypełnione delikatnym cytrynowym nadzieniem, zwykle z żółtek, cukru i świeżego soku z cytryny. Po upieczeniu najczęściej posypuje się cukrem lub ozdabia bitą śmietaną, co dodaje ciastu elegancji. Jest idealne jako deser na różne okazje, od rodzinnych uroczystości po letnie pikniki. Cytrynowe ciasto to doskonałe połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, które orzeźwia i cieszy kubki smakowe.
Tomáš Rohlena