Brownies
Brownies to szybki deser, który z domowych składników zrobisz w każdej chwili, dlatego przepis na brownies jest tak popularny. Gdy tylko najdzie cię ochota na coś słodkiego, jedną z opcji mogą być brownies. Oryginalny przepis amerykański cieszy się uznaniem na całym świecie. A jeśli będziesz miał ochotę jakoś wzbogacić brownies, wystarczy dodać na przykład malinowy sos, kompot lub gałkę lodów, a z miejsca powstanie wspaniały i szybki deser.
Składniki, których potrzebujesz
180 g czekolady do gotowania (min. 55% kakao)
180 g masła
3 szt jajka
180 g białego cukru kryształ (lub 90 g białego cukru kryształ i 90 g cukru trzcinowego kryształ)
70 g pszennej białej mąki tortowej
40 g holenderskiego kakao
Sposób przygotowania
Na początek rozgrzej piekarnik do 180° C. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski pokrój w większe kostki masło i połam czekoladę. Rozpuść je w mikrofalówce lub na kuchence.
Jaja z cukrem ubijaj w dużej misce, aż powstanie piękna puszysta pianka. Dodaj do niej roztopione masło z czekoladą i dokładnie wymieszaj.
Na koniec przesiań do miski mąkę i holenderskie kakao i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto wlej do formy do pieczenia.
Brownies piecz w nagrzanym piekarniku do 180° C przez około 30 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Brownies
Brownies to popularny rodzaj ciasta, pochodzący z Ameryki. Ten słodki deser charakteryzuje się gęstą strukturą wypełnioną czekoladą. Tradycyjnie przygotowuje się je z roztopionej czekolady, masła, cukru, jajek i mąki. Mogą być wzbogacone orzechami, takimi jak włoskie lub pekanowe, a czasami również kawałkami czekolady. Wytwarzane są w płytkiej formie, a następnie krojone na kwadraty lub prostokąty. Brownies można podawać samodzielnie, z lodami lub bitą śmietaną, i są popularne ze względu na łatwość przygotowania i bogaty smak.