Piernik na blachę

Piernik na blachę
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Nie może być łatwiej..

Składniki, których potrzebujesz

1 szt. jajko
1 szt. proszek do piernika
1 szklanka mleko
1/2 szklanki olej
2 szklanki mąka pszenna
8 łyżek kakao
1 szt. cukier waniliowy
1 szklanka cukier kryształowy

Sposób przygotowania

W większej misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do piernika, cukrem waniliowym i kakao. Do tego wlewamy mleko, olej oraz roztrzepane jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wymieszaną masę wylewamy do głębszej blaszki wysypanej mąką.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około pół godziny.

Piernik możemy kroić i podawać od razu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Piernik na blachę

Piernik blachy to ulubiony tradycyjny deser, który cieszy nie tylko kubki smakowe, ale i oko. Ten słodki wypiek charakteryzuje się delikatnym, korzennym smakiem, który zawdzięcza połączeniu różnych przypraw, takich jak cynamon, goździki i imbir. Przygotowanie jest szybkie i proste, co czyni go idealnym wyborem na rodzinne przyjęcia lub niedzielne popołudnia. Piernik można podawać samodzielnie lub z polewą, a często wzbogaca się go o orzechy lub suszone owoce. To wspaniały sposób, aby cieszyć się kawałkiem tradycji i błogości w każdym kęsie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Smaki, Ciasto, Dla dzieci, Świąteczne danie
Štítky: Kuchnia czeska, deser

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Piernik na blachę.

Dodaj komentarz