Malinowe ciasto - na zimno

Malinowe ciasto - na zimno
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 8

Na mikser wrzucamy orzechy para i miksujemy je na drobną mąkę, którą następnie mieszamy z kakao. Daktyle Medjoul miksujemy na gładką pastę (możemy dodać trochę wody) i mieszamy z…

Składniki, których potrzebujesz

Korpus
1 szklanka orzechów brazylijskich
2 łyżki kakao
3/4 szklanki daktyli

Czekoladowa śmietanka
2 mniejsze banany
garść ziaren kakaowych
1 banan
czekolada (przepis na stronach, link poniżej)
1 awokado
2 łyżki masła kakaowego (rozpuszczonego)

Malinowa polewa
1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
3 łyżeczki agawy (lub innego słodzika)

Sposób przygotowania

Orzechy mielimy na drobną mąkę, a następnie mieszamy je z kakao.

Daktyle Medjoul miksujemy na gładką masę (możemy dodać trochę wody) i mieszamy je z mąką. Tworzymy ciasto i wciskamy je do formy o średnicy 20 cm. Jeśli ciasto się za bardzo klei, dodaj więcej zmielonych orzechów. Jeśli natomiast nie trzyma się, wystarczy dodać trochę wody.

Pozwólmy, aby schłodziło się w lodówce, a my zaczniemy przygotowywać krem.

Wszystkie składniki oprócz ziaren kakao i dwóch bananów miksujemy i ewentualnie dosładzamy. Dwa banany kroimy na plastry i układamy na cieście. Następnie posypujemy ziarnami kakao, ich ilość dobieramy według smaku, ponieważ w kremie się rozpuszczają i smakują świetnie. Na koniec dodajemy krem czekoladowy i równomiernie go rozsmarowujemy.

Cały placek wkładamy do zamrażarki, aby stężał.

Przygotowujemy malinowy sos, miksując maliny i dodając syrop z agawy. Jeśli ktoś preferuje słodszy sos, może dodać więcej agawy.

Gdy krem stwardnieje, wyjmujemy placek z zamrażarki i polewamy go malinowym sosem. Następnie znowu wkładamy go do lodówki lub zamrażarki. Na koniec możemy udekorować placek kawałkami czekolady i jest gotowy do podania!

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Malinowe ciasto - na zimno

Malinowy placek - na zimno


Na zimno malinowy placek to orzeźwiający deser, który zachwyci twoje kubki smakowe. Jego podstawę stanowi kruchy spód z herbatników, który jest przekładany delikatnym kremem z mascarpone i świeżych malin. Dzięki braku pieczenia zachowuje intensywny smak i aromat malin. Ten placek jest idealny na gorące letnie dni, kiedy pragniesz czegoś słodkiego i orzeźwiającego. Przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni go doskonałym wyborem na każdą okazję.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.0/5 (26 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: święto / niedziela, zwykły dzień, desery, słodki, egzotyczny owoc, przepisy dietetyczne, wymagający, wymagający, imprezy i uroczystości, wegański, awokado, maliny, niepieczone i mrożone, dia i bezglutenowe

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Malinowe ciasto - na zimno.

Dodaj komentarz