Malinowe ciasto - na zimno

Na mikser wrzucamy orzechy para i miksujemy je na drobną mąkę, którą następnie mieszamy z kakao. Daktyle Medjoul miksujemy na gładką pastę (możemy dodać trochę wody) i mieszamy z…
Składniki, których potrzebujesz
Korpus
1 szklanka orzechów brazylijskich
2 łyżki kakao
3/4 szklanki daktyli
Czekoladowa śmietanka
2 mniejsze banany
garść ziaren kakaowych
1 banan
czekolada (przepis na stronach, link poniżej)
1 awokado
2 łyżki masła kakaowego (rozpuszczonego)
Malinowa polewa
1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
3 łyżeczki agawy (lub innego słodzika)
Sposób przygotowania
Orzechy mielimy na drobną mąkę, a następnie mieszamy je z kakao.
Daktyle Medjoul miksujemy na gładką masę (możemy dodać trochę wody) i mieszamy je z mąką. Tworzymy ciasto i wciskamy je do formy o średnicy 20 cm. Jeśli ciasto się za bardzo klei, dodaj więcej zmielonych orzechów. Jeśli natomiast nie trzyma się, wystarczy dodać trochę wody.
Pozwólmy, aby schłodziło się w lodówce, a my zaczniemy przygotowywać krem.
Wszystkie składniki oprócz ziaren kakao i dwóch bananów miksujemy i ewentualnie dosładzamy. Dwa banany kroimy na plastry i układamy na cieście. Następnie posypujemy ziarnami kakao, ich ilość dobieramy według smaku, ponieważ w kremie się rozpuszczają i smakują świetnie. Na koniec dodajemy krem czekoladowy i równomiernie go rozsmarowujemy.
Cały placek wkładamy do zamrażarki, aby stężał.
Przygotowujemy malinowy sos, miksując maliny i dodając syrop z agawy. Jeśli ktoś preferuje słodszy sos, może dodać więcej agawy.
Gdy krem stwardnieje, wyjmujemy placek z zamrażarki i polewamy go malinowym sosem. Następnie znowu wkładamy go do lodówki lub zamrażarki. Na koniec możemy udekorować placek kawałkami czekolady i jest gotowy do podania!
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Malinowe ciasto - na zimno
Malinowy placek - na zimno
Na zimno malinowy placek to orzeźwiający deser, który zachwyci twoje kubki smakowe. Jego podstawę stanowi kruchy spód z herbatników, który jest przekładany delikatnym kremem z mascarpone i świeżych malin. Dzięki braku pieczenia zachowuje intensywny smak i aromat malin. Ten placek jest idealny na gorące letnie dni, kiedy pragniesz czegoś słodkiego i orzeźwiającego. Przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni go doskonałym wyborem na każdą okazję.