Jabłkowe strudle

Jabłkowe strudle
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

W naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, a następnie robimy w nim wgłębienie. Do tego wgłębienia dodajemy twaróg, jajko, cukier i ocet. Na miękkie masło kładziemy...

Składniki, których potrzebujesz

Ciasto
400 g mąki pszennej
120 g masła
250 g twarogu w pojemniku
1 jajko
50 g cukru
2 łyżki octu
1 proszek do pieczenia

Nadzienie
1,2 kg obranych jabłek
100 g bułki tartej
50 g masła
40 g skrobi kukurydzianej
40 g cukru waniliowego
40 ml rumu
10 ml soku cytrynowego
1-2 łyżeczki cynamonu

20 g masła i 20 ml rumu do posmarowania

Sposób przygotowania

W misce wymieszamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, a następnie zrobimy dołek. Dodamy do niego twaróg, jajko, cukier i ocet. Miękkie masło rozdzielimy wokół. Rękami zagnieciemy gładkie i elastyczne ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki.

Na maśle uprażymy bułkę tartą na złoty kolor, a następnie zostawimy do ostygnięcia. Jabłka pokroimy w cienkie plasterki i wymieszamy je z uprażoną bułką tartą, skrobią, cynamonem, cukrem, sokiem z cytryny i rumem.

Wyjęte ciasto podzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkujemy na prostokąt, im cieńsze, tym lepiej. Na każdy placek równomiernie nałożymy połowę nadzienia. Krawędzie złożymy do środka, aby nadzienie nie wyleciało. Następnie strudel zwiniemy i ostrożnie przeniesiemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekamy przez około 40 minut w 180°C. Po upieczeniu smarujemy wierzch roztopionym masłem wymieszanym z rumem. Pozwalamy ostygnąć i posypujemy cukrem. Najlepiej podawać z lodami, osobiście lubię połączenie z orzechami włoskimi.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Jabłkowe strudle

Jabłkowe strudle to wyjątkowy deser, który pochodzi z tradycyjnej kuchni środkowoeuropejskiej. Ten pyszny placek przygotowywany jest z cienkiego ciasta, które wypełnione jest startymi jabłkami, cynamonem i cukrem. Strudle często podawane są na ciepło, posypane cukrem pudrem, i doskonale komponują się z filiżanką kawy lub herbaty. To ulubione danie, które znane jest ze swojego smaku i zapachu, i często przygotowywane jest na rodzinne uroczystości oraz okazje świąteczne. Jabłkowe strudle są naprawdę symbolem domowego ciepła i kulinarnego mistrzostwa.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (25 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: święto / niedziela, zwykły dzień, czeski, piec, desery, słodki, jesień, wymagający, wymagający, impreza dla dzieci, jabłka, imprezy i uroczystości, strudel

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Jabłkowe strudle.

Dodaj komentarz