Jabłkowe strudle

W naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, a następnie robimy w nim wgłębienie. Do tego wgłębienia dodajemy twaróg, jajko, cukier i ocet. Na miękkie masło kładziemy...
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
400 g mąki pszennej
120 g masła
250 g twarogu w pojemniku
1 jajko
50 g cukru
2 łyżki octu
1 proszek do pieczenia
Nadzienie
1,2 kg obranych jabłek
100 g bułki tartej
50 g masła
40 g skrobi kukurydzianej
40 g cukru waniliowego
40 ml rumu
10 ml soku cytrynowego
1-2 łyżeczki cynamonu
20 g masła i 20 ml rumu do posmarowania
Sposób przygotowania
W misce wymieszamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, a następnie zrobimy dołek. Dodamy do niego twaróg, jajko, cukier i ocet. Miękkie masło rozdzielimy wokół. Rękami zagnieciemy gładkie i elastyczne ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki.
Na maśle uprażymy bułkę tartą na złoty kolor, a następnie zostawimy do ostygnięcia. Jabłka pokroimy w cienkie plasterki i wymieszamy je z uprażoną bułką tartą, skrobią, cynamonem, cukrem, sokiem z cytryny i rumem.
Wyjęte ciasto podzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkujemy na prostokąt, im cieńsze, tym lepiej. Na każdy placek równomiernie nałożymy połowę nadzienia. Krawędzie złożymy do środka, aby nadzienie nie wyleciało. Następnie strudel zwiniemy i ostrożnie przeniesiemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekamy przez około 40 minut w 180°C. Po upieczeniu smarujemy wierzch roztopionym masłem wymieszanym z rumem. Pozwalamy ostygnąć i posypujemy cukrem. Najlepiej podawać z lodami, osobiście lubię połączenie z orzechami włoskimi.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Jabłkowe strudle
Jabłkowe strudle to wyjątkowy deser, który pochodzi z tradycyjnej kuchni środkowoeuropejskiej. Ten pyszny placek przygotowywany jest z cienkiego ciasta, które wypełnione jest startymi jabłkami, cynamonem i cukrem. Strudle często podawane są na ciepło, posypane cukrem pudrem, i doskonale komponują się z filiżanką kawy lub herbaty. To ulubione danie, które znane jest ze swojego smaku i zapachu, i często przygotowywane jest na rodzinne uroczystości oraz okazje świąteczne. Jabłkowe strudle są naprawdę symbolem domowego ciepła i kulinarnego mistrzostwa.