Crinckles
Świetne ciasteczka z kakaowego ciasta przyprawionego korzennym przyprawą obtaczamy w cukrze pudrze przed pieczeniem. Podczas pieczenia się rozprzestrzeniają i…
Składniki, których potrzebujesz
2 jajka
120 g cukru kryształowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka przyprawy do piernika
120 g mąki pszennej
50 g kakao
30 g mielonych lub posiekanych migdałów
50 g miękkiego masła
1 proszek do pieczenia
skórka z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania
Z składników przygotujemy ciasto, które będzie bardzo lepkie, a następnie włożymy je do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Po wyjęciu z lodówki łyżką nabieramy kawałki ciasta i formujemy z nich małe kulki, które obtaczamy w cukrze.
Te obtoczone kulki przenosimy na blachę z odpowiednimi odstępami, ponieważ znacznie się rozciągną.
Piekarnia w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 °C przez 12 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Crinckles
Crinkles to ulubione pieczone ciasteczka, które charakteryzują się chrupiącą teksturą i charakterystyczną popękaną powierzchnią. Są często przygotowywane z kakao i cukru, co nadaje im słodki, czekoladowy smak. Podczas pieczenia ciasto pęcznieje, a gdy potem ostygnie, ciasteczka się kurczą i tworzą typowe pęknięcia. Crinkles są idealne na przyjęcia i jako słodka przekąska do popołudniowej herbaty. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni je wspaniałym deserem dla każdego.
Tomáš Rohlena