Cukinia w serowym cieście - pieczona w piekarniku

Jeśli w naszym ogródku zbierze się dużo cukinii i nie wiemy, co z nimi zrobić, to dobry czas, aby obtoczyć je w serowym cieście. To szybkie i smaczne. Tak…
Składniki, których potrzebujesz
1 młoda cukinia
150 ml mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
2-3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki bułki tartej
3 ząbki czosnku
100 g twardego sera
mąka do obtoczenia
zioła (szczypiorek, lubczyk)
sól
mielony pieprz
mielone chili
Sposób przygotowania
Cukini kroimy na krążki o grubości około 1 cm. Ser ścieramy na tarce i niewielką część odkładamy do posypania.
Z mleka, jajek i pozostałych składników przygotowujemy gęstsze ciasto. Możemy je mocno przyprawić lub dodać szczyptę chili.
Kółka cukinii obtaczamy w mące, usuwamy nadmiar i od razu zanurzamy w cieście, które powinno być wystarczająco gęste. Obtoczone kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekemy w temperaturze 190-200 °C na złoty kolor. Na koniec pieczenia posypujemy resztą sera.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cukinia w serowym cieście - pieczona w piekarniku
Faszerowana cukinia w serowym cieście to pyszne i zdrowe danie, które zachwyci każdego miłośnika warzyw. Ta przysmak jest przygotowywana z świeżej cukinii, obtoczonej w chrupiącym serowym cieście. Po upieczeniu w piekarniku uzyskuje złotobrązowy kolor i delikatną, chrupiącą teksturę. Jest idealna jako samodzielna przekąska, dodatek do dania głównego lub jako poczęstunek na rodzinne uroczystości. Serowe ciasto nadaje cukinii bogaty smak i doskonale ją uzupełnia. Wypróbuj ten prosty i smaczny przepis na zdrowe obiadowe lub wieczorne przekąski!