Kurczak z oliwkami i pomidorami
Obiad dla 2 osób.
Składniki, których potrzebujesz
1 puszka oliwek
1 szt. cebula
mielony czarny pieprz
1 szt. papryka czerwona lub żółta
2 plastry piersi z kurczaka
2 szt. pomidor
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy do steków, przyprawy do kurczaka lub inne, według smaku
1 szklanka ryżu (Basmati)
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka opłuczemy pod bieżącą wodą, a następnie lekko rozbijemy.
Obraną cebulę, oliwki i pomidory kroimy w plasterki, paprykę w paski. Gotujemy ryż (polecam Basmati). W czasie gotowania ryżu, przygotujemy nasze danie.
Na patelni rozgrzewamy olej i na nim szybko smażymy nasze piersi z kurczaka z obu stron. Mięso wyjmujemy, wkładamy cebulę i kładziemy na niej mięso z powrotem. Robimy tak, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy oliwki oraz pokrojoną paprykę z pomidorem. Smażymy chwilę, a potem przyprawiamy wybranymi przyprawami, pieprzymy, solimy. Podlewamy odrobiną wody i pozwalamy chwilę dusić.
Piersi z kurczaka podajemy od razu z ugotowanym ryżem, udekorowanymi warzywami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak z oliwkami i pomidorami
Filety z kurczaka na oliwkach i pomidorach to pyszne danie, które łączy soczyste mięso kurczaka z bogatymi smakami oliwek i świeżych pomidorów. Ten przepis jest łatwy w przygotowaniu i idealny na rodzinną kolację lub zaproszenie przyjaciół. Kurczaka najpierw smaży się na złoto, a następnie dodaje oliwki i pomidory, które nadają potrawie świeżości i aromatu. Podaje się z ryżem lub świeżym chlebem, co jeszcze bardziej podkreśla smak tej delikatesy. W ten sposób można delektować się zdrowym i smacznym daniem pełnym witamin i minerałów.